Page arrow

Ostaje li Europa bez knjižnica?

Large liverpool Središnja knjižnica Liverpoola (Foto: Michael D Beckwith / Flickr)
Četvrtak
23.02.2017.
Uslugu javnih knjižnica često uzimamo zdravo za gotovo. Međutim, i budućnost te institucije pod velikim je upitnikom u Europi, o čemu svjedoče i vijesti iz Liverpoola
U Ujedinjenom Kraljevstvu već se godinama vode sukobi između lokalnih samouprava i prosvjednika zbog trenda zatvaranja knjižnica. U Liverpoolu je ta tendencija naročito izražena: u posljednje dvije godine lokalna vlast zatvorila je pola gradskih knjižnica. U planu je do 2019. zatvoriti još četiri knjižnice. 
Glasnogovornik gradske vlasti kaže: "Do 2020. gradski budžet bit će 68% niži nego 2010. Naš prioritet u slaganju budžeta je zaštita ranjivih skupina. Stoga radimo manje rezova u području socijalne pomoći, a više u ostalim sektorima."
Grad pokušava u iduće tri godine uštediti ukupno 90 milijuna funti. Plan je kroz rezanje sredstava za knjižnice 'ušparati' 1,6 milijuna funti do 2018.
Glasnogovornik dodaje: "Ne želimo ovo raditi, ali nemamo izbora. Državna vlast ne sluša naše zahtjeve, a većina ljudi izjasnila se da ne želi jednokratno povećanje prireza za 10%."
Liverpool, koji ima pola milijuna stanovnika, trenutno ima središnju knjižnicu i 13 drugih knjižnica. Zasad je samo sigurno da će središnja knjižnica nastaviti s radom.
Krajem 2016. godine službeno je objavljeno da je ukupan budžet knjižnica u Engleskoj i Walesu srezan za 25 milijuna funti.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu