Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Orwellov dosje dostupan javnosti

Large 340
Utorak
04.09.2007.

Oznaka tajnosti skinuta je u utorak, a dosje je vođen od 1929. do Orwellove smrti 1950. godine.

Dosje pokazuje da je Orwell, čije je pravo ime Eric Arthur Blair, privukao pažnju policije tridesetih godina zbog navodnih 'komunističkih aktivnosti u Wiganu'. Ljevičarska stajališta i boemska odjeća engleskog pisca nagnali su britansku policiju da ga etiketira kao komunista.

Špijunska agencija MI5 ipak je bila blagonaklona prema Orwellu te ga je opisala kao nekoga tko je "pomalo anarhist u kontaktu s ekstremističkim elementima" te da je "nesumnjivo imao snažne ljevičarske poglede, ali je daleko od ortodoksnog komunizma".

Takav stav MI5 omogućio je autoru Životinjske farme i 1984. da u vrijeme Drugog svjetskog rata postane ratni dopisnik za Observer. Godine 1943. MI5 upitan je treba li Orwella akreditirati kao novinara u sjedištu savezničkih snaga. "Sigurnosna služba ima podatke o tom čovjeku, ali nema primjedbi za njegovo akreditiranje", glasio je odgovor iz špijunske centrale.

Vlasti su napokon zaključile da Orwell nije komunist iz njegovih odgovora koje je dao ljevičarski nastrojenom časopisu Left. Na pitanje trebaju li socijalisti poduprijeti ulazak Britanije u rat, Orwell je odgovorio da trebaju.

Bilješke koje otkrivaju da se Orwella motrilo punih 20 godina mogu se razgledati u Nacionalnom arhivu u Kewu u Velikoj Britaniji.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu