Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Originalni Jack Kerouac

Large 364
Nedjelja
16.09.2007.

Kad je Jack Kerouac 1951. ušetao u ured svog urednika s rolom prozirnog papira dugom 36 metara i ispisanom jednim jedinim odlomkom njegovog novog romana Na cesti (On the Road), nitko nije mogao ni zamisliti da će uskoro postati ‘glasom’ svoje generacije, a važnost njegovog djela uspoređivati se s Hemingwayjevim i Salingerovim.

Kerouac, kao pripadnik tzv. Beat generacije (uz Allena Ginsberga, Williama Burroughsa, Johna Clellona Holmesa i dr.) odlučio se boriti protiv sputanog načina pisanja i općenito konformističkog načina života u poslijeratnoj Americi tako što se na tri tjedna zatvorio u stan na Manhattanu i grozničavo pisao svoje remek-djelo bez prepravljanja i interpunkcijskih znakova i sve to, navodno, bez ikakvog utjecaja droga karakterističnih za bitnike, već nadahnut isključivo kavom i Duhom Svetim, kako je sam tvrdio. 

   Jack Kerouac uz klavirsku pratnju Stevea Allena.

Na cesti je roman bez forme kojim je započela američka tradicija romana, a kasnije i filmova ceste o dugim besciljnim putovanjima američkim kontinentom u potrazi za pustolovinom ili, možda točnije, odgovorom na neka životna pitanja. Grupa mladih ljudi 'bez kune u džepu', koji dijele strast za životom, brzinom, seksom, drogama i prezirom prema sputanošću modernog načina života kreće na putovanja uzduž i poprijeko Amerike – ta će tema nadahnuti brojne pisce i glazbenike, među inima i Beatlese, Boba Dylana i Jima Morrisona.

Iako je roman na kraju objavljen tek šest godina kasnije (1957.) nakon mnogo prepravljanja i cenzure, osvijestio je američku javnost o boemskoj strani države za koju nisu ni znali, a koja je uključivala homoseksualce, slobodno uživanje droga i nesputane seksualne odnose te na taj način utro put stvaranju hipi-pokreta.

Danas, čitavih 50 godina poslije, Kerouacova necenzurirana verzija napokon je ugledala svjetlo dana u posebnom reizdanju On the Road: The Original Scroll (Viking Penguin). Povodom 50. godišnjice objavljivanja romana u Kerouacovom rodnom gradu Lowellu organizirano je maratonsko čitanje romana, a slavna je 'rola' otišla u povijest kad je prodana na aukciji za neočekivanih 2.43 milijuna dolara.

Petra Sapun

 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu