Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Orhanu Pamuku titula počasnog doktora

Large 136
Nedjelja
06.05.2007.

Turski pisac Orhan Pamuk, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2006., kojeg žestoko kritiziraju u Turskoj zbog iznošenja istine o kurdskom i armenskom pitanju, dobio je u petak titulu počasnog doktora Slobodnog sveučilišta Berlina.

Pamuk se u Njemačkoj nalazi na turneji koja je bila zakazana za veljaču, ali je zbog prijetnji ultranacionalista bila odgođena. Pamuk je česta meta turskih nacionalista. U domovini se protiv njega vodio proces zbog "sramoćenja turskog nacionalnog identiteta", nakon što je u veljači 2005. za jedan švicarski list izjavio: "Milijun Armenaca i 30.000 Kurda ubijeno je na našem teritoriju, a ja sam jedina osoba koja se usuđuje to reći".

Većina povjesničara složila bi se da je ta izjava sažetak odnosa Turske prema Armencima i kurdskim separatistima, ali turski su mediji namjerno krivo prenijeli vijest, prenoseći da je Pamuk iskoristio riječ 'genocid' čime su izazvali opću medijsku hajku na nobelovca, a turska vlada krajem 2005. godine uvela je kaznu zatvora za vrijeđanje države koju je Pamuk zahvaljujući pritisku stranih medija jedva uspio izbjeći.

Tragično je da su neki kolumnisti huškali da ga se 'ušutka', a nije izostalo ni obavezno paljenje njegovih knjiga i postera na javnim mjestima. Navodno mu je smrću prijetio i osumnjičenik za ubojstvo turskog novinara armenskog porijekla Hranta Dinka.

U srijedu je Pamuk uspio napuniti hamburški Schauspielhaus, ali nije zadovoljio mnoge znatiželjnike koji su od njega očekivali procjenu političkog stanja u Turskoj ili ispovijed o silnim prijetnjama smrću. Pamuk je većinom govorio o svom literarnom radu, a na pitanje novinara lista 'Frankfurter Allgemeinen Zeitung' Huberta Spiegela doživljava li etiketu graditelja mosta između Istoka i Zapada koja mu se pripisuje kao nešto što ga ograničava, Pamuk mu je odgovorio: "Ja sam pokušao opravdati tu misao o gradnji mostova. Međutim, mislim da to nije moj posao. Moj rad se ne sastoji u objašnjavanju Turske Europljanima i Europe Turcima, već u pisanju dobrih knjiga. No, i pored toga ja ga opet obavljam, odgovaram na pitanja koja dolaze iz tog pravca i to zato što ja ne želim da se Istok i Zapad, Islam i Evropa, svađaju. Zato što ja pripadam i jednima i drugima."

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu