Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Orange prepisuje od Coste

Large 547
Utorak
11.12.2007.

Jučer smo vam javili da se žiri za nagradu Costa podebljao za slavnoga basistu i farmeram Alexa Jamesa iz Blura, a danas nam stiže vijest da će u žiriju za nagradu Orange sjediti buntovna glazbenica Lily Allen. Najmlađa članica koju je žiri ikada imao sama je pristupila organizatorima dodjele nagrada koji su je dočekali raširenih ruku jer je, prema riječima organizatorice Kate Mosse, Allen i bila na njihovom popisu potencijalnih sudaca.

"Ona je vrlo živopisna glazbenica i svi slušamo njezinu glazbu", izjavila je Mosse dodajući da se "žiri nagrade Orange oduvijek sastoji od ljudi različite dobi i iskustava jer je cilj nagrade da proslavi internacionalnu žensku prozu, a želja je organizatora da izabrane knjige pročita što više muškaraca i žena." Mosse je upozorila da nisu svi članovi prošlih žirija bili pisci i da je bitno je da je žiri načitan i raznolik tj. da se sastoji od profesionalaca različite dobi te da se nada da će svaki pojedini član žirija zainteresirati različiti tip publike.

   Lily Allen, 'Smile'

I ranije je u žiriju za Orange bilo zvijezda pa čak i glazbenika (2001., na primjer, Suzanne Vega), ali nikada to nisu bili toliko mladi i kontroverzni umjetnici. Allen koja bi u prvom krugu čitanja trebala pročitati 30 knjiga mogla bi ispasti oštra kritičarka, sjetimo li se svih njezinih verbalnih ispada i blaćenja kolega po medijima.

Uz Allen u žiriju su spikerica na radiju Kirsty Lang, književnica Philippa Gregory, pisac Bel Mooney i urednica u Guardianu Lisa Allardice.

Za one koji ne znaju, nagrada The Orange Broadband for fiction pokrenuta je 1996. godine s ciljem promoviranja internacionalne ženske književnosti. Dodjeljuje se u dvije kategorije– 'glavnoj' i 'za prvijenac', a jedini je uvjet engleski jezik. Pobjednica u glavnoj kategoriji biva nagrađena s 30.000£ i brončanom statuom Bessie, dok pobjednica u kategoriji Orange Broadband award for new writers dobiva 3 puta manje.

Imena nominiranih bit će objavljena u travnju 2008., a pobjednice ćemo doznati dva mjeseca kasnije.

O tome tko je Orangeom nagrađen ovog lipnja pisali smo vam - ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu