Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

Opasna knjiga za dečke

Large 314
Četvrtak
09.08.2007.

U Engleskoj je prošle godine objavljena zanimljiva knjiga pod naslovom The Dangerous Book for Boys (HarperCollins) koja je momentalno postala hit koji nije zaobišao niti Ameriku. Nažalost, knjiga još uvijek nije prevedena na hrvatski te ovim putem apeliramo na naše izdavače da to učine (u Srbiji već jesu).

Pisci, braća Conn i Hal Iggulden vjeruju da dječake treba odvojiti od kompjutera, istjerati ih van i naučiti ih da uživaju u svijetu jer dječaštvo bi trebalo podrazumijevati znatiželju. Kako živimo u vremenima kad se u institucijama prije svega boje neće li ih tko od roditelja za nešto tužiti te iz tog razloga zanemaruju sve što odstupa od klasične nastave, čini se da očevi moraju stvar preuzeti u svoje ruke.

Napisana kao priručnik, knjiga donosi popis svih stvari koje bi dečki trebali znati – kako čitati oblake, kako napraviti bateriju i periskop, kako složiti najveći papirnati avion na svijetu, kako sagraditi kuću na drvetu, kako prepoznati sjever u mraku, kao uloviti i skuhati zeca. Uz ove praktične stvari dječaci će u knjizi naučiti o velikim bitkama, povijesti artiljerije, upoznati se sa Shakespeareom, a ne izostaju ni poglavlja o razumijevanju djevojčica.

Na primjer, kako knjiga kaže dječacima, "djevojčice vjerojatno neće biti impresinirane vašom vještinom igranja čarobnjačkih igrica ili vašim poznavanjem Morseove abecede. Također, djevojčice se ne oduševljavaju urinom kao tajnom tintom za crtanje, što je vrlo važno znati. Ako vidite da djevojčici treba pomoć kod nošenja jer ne može podići neki predmet, priđite joj i pozdravite je velikim smješkom te usput pokušajte ocijeniti težinu predmeta. Ako procijenite da ga možete podići, učinite to. U suprotnom, sjednite na njega i započnite razgovor."

Kako je bilo za očekivati, pred koji dan prodana su filmska autorska prava koja su za skoro sedmeroznamenkastu cifru kupili Disney i Scott Rudin. Kako se radi o priručniku pretpostavljamo da će okosnicu filma činiti pokušaj oca da odgoji sina i njegovo svakodnevno balansiranje između prirodne potrebe da ga zaštiti od svih zala ovoga svijeta te sinove prirodne želje za avanturom i opasnošću.

Dok ne dočekamo film, svim očevima koji se služe engleskim preporučamo da knjigu uhvate u ruke, ugase televizor i PlayStation i spreme se na promatranje papirnatih aviona kako prelijeću kvartom i vodenih bombi kako se raspršavaju bačene s trećeg kata. A ako je slušati autore, „Ne bi bilo zgorega pripremiti par flastera ili čak priručni set prve pomoći, za svaki slučaj.“

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu