Page arrow

Novi trendovi na vidiku!

Large 602
Utorak
08.01.2008.

Mike Shatzkin, pisac, izdavač, urednik i menadžer s prebogatim iskustvom, sin legendarnog američkog urednika i književnika Leonarda Shatzkina te osnivač i direktor tvrtke Idea Logical Company koja se bavi poboljšanjem usluga i efikasnosti izdavača te novim tehnologijama u izdavaštvu, za časopis Publishers' Weekly iznosi svoje viđenje izdavačke industrije u 2008. Evo što, prema njegovim riječima i u nekoliko osnovnih točaka, možemo očekivati na tržištu knjiga ove i u nekoliko sljedećih godina:

1. Prije svega rast popularnosti e-knjiga. Iako će se sadržaji namijenjeni čitanju na Palmu i Sonyjevom Readeru prodavati bolje no ikad, Amazonov Kindle preuzet će primat, tvrdi Shatzkin. Do kraja 2008. gotovo da i neće biti komercijalnog teksta koji nije izašao i u kindle formatu. Zbog povećanog interesa za e-knjige, Shatzkin prognozira da će stranica Powells.com-a s najopsežnijom bazom naslova u nezaštićenim formatima (oko 150.000 naslova) poslovati s rekordnim uspjehom. Izdavači će se okrenuti prodaji e-knjiga zainteresiranim javnim knjižnicama poput Ingramove MyiLibrary, Follett i NetLibrary, no, usprkos svemu tome, biznis s e-knjigama još uvijek će činiti tek majušni dio kolača sa svega 2% ukupne prodaje naslova. 

2. S obzirom da mediji sve više ukidaju prostor rezerviran za promociju i kritiku izdavači muku muče s promocijom svojih autora. U 2008. će, kaže Shatzkin, procvasti fenomen 'in-house' govornika. Naime, od 2005. godine kad je HarperCollins pokrenuo 'odjel govornika', namijenjen pronalaženju angažmana svojim autorima, okupio je više od 100 autora-govornika iz različitih branši, koje je moguće angažirati, na primjer, spremate li neki event s horror tematikom na kojem bi vam baš dobro došao pisac hororaca...

3. Ova će godina biti u znaku autora. HC pokreće stranicu Authonomy koja će služiti za povezivanje neobjavljivanih autora i publike, a Google je kreirao vlastitu inačicu Wikipedije pod imenom Knol, koja se od spomenute razlikuje po tome što će iskazivati dužno poštovanje autorima članaka odnosno knolovima (dolazi od riječi knowledge, ako ste se slučajno pitali).

4. Izdavači će sve više ulagati u specijalzirane promotivne sajtove, koji možda i neće donosti neku veliku lovu, ali su postali bitno sredstvo promocije.

5. Do Božića 2008., zahvaljujući internetu i izdavaštvu-na-zahtjev, trebala bi zaživjeti prodaja knjiga skrojenih po mjeri. One su već dulje vremena prisutne na tržištu - Apple svojim korisnicima omogućuje da za sitne pare sami slože foto album po mjeri, na stranici Lulu.com moguće je proizvesti vlastitu digitalnu knjigu bilo koje tematike – od fikcije do godišnjeg izvještaja, a izdavač turističkih vodiča Eyewitness na stranici Traveldk.com od ovog ljeta putnicima nudi mogućnost  tiskanja turističkih vodiča na zahtjev (o čemu smo pisali ovdje). Iako je izdavaštvo-na-zahtjev još uvijek rijetka pojava, interes konzumenata postoji, komercijalni potencijal je ogroman pa računamo da će i izdavači to ubrzo shvatiti, smatra Shatzkin.

6. I Apple će se okrenuti dilanju s knjigama. Nove će verzije iPonea i iPoda imati podršku za čitanje knjiga, a da bi si olakšali trgovački dio posla, Appleovci će se udružiti s Ingramovim Lightning Source-om (za sadržaj) te s BN.com-om (za plasman). Time će opasno zaprijetiti uspješnom Amazonu i suradnji Sonyja i Bordersa.

7. Osim digitaliziranih knjiga, odlično će se prodavati i književni audio sadržaj. Zbog mogućnosti kupovine kombiniranog sadržaja (Sony Reader i Kindle podržavaju i audio format, a Amazon vam uz knjigu, ako želite, može prodati i digitalni dokument) cijene će poprilično varirati pa ćemo morati malo više surfati kako bismo našli najpovoljniju kombinaciju ponuđenog. Nije isključeno da će se digitalni sadržaj početi prodavati kao i bilo koja druga roba – 2 za cijenu 1.

8. Neki će izdavači sve svoje meko uvezene naslove objaviti u tvrdom uvezu, drugi će pak sve svoje naslove izdati u ediciji za slabovidne osobe, tzv. Large print (što će utjecati i na izgled knjižara) i sve će se više djela objavljivati na netu, s obzirom da drugi mediji polako gube bitku s tom internacionalnom pošasti.

Osim što će 2008. biti godina autora, biti će i godina eksperimentiranja – počelo je s widgetima (HarperCollins, Random House), trailerima (Simon & Schuster), knjigama za mobitele (Mobifusion) i sličnim inovacijama, pa nije teško zamisliti da završi s direktnim downloadanjem klasika u mozak.

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage dizajn bez naslova  15 08.03.2021.

Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade

Koji su sve mogući razlozi koji dovedu do tako očigledne posljedice da književnost žena nije podjednako nagrađivana i vrednovana kao muško stvaralaštvo? Još uvijek aktualan tekst Nađe Bobičić.

Piše: Nađa Bobičić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu