Page arrow

Novi Coupland i Roth

Large 385
Ponedjeljak
24.09.2007.

Douglasu Couplandu koji nas je prošle godine ugodno iznenadio romanom JPod, svojevrsnim nastavkom romana Microkmetovi iz 1995., uskoro izlazi dirljivi roman o neočekivanom prijateljstvu čija je radnja smještena među police jednog u nizu dućana lanca Staples, specijaliziranog za prodaju uredske opreme.

U romanu The Gum Thief kojeg kritičari opisuju kao miks Trgovaca i Tko se boji Virginije Woolf upoznajemo Rogera, sredovječnog rastavljenog muškarca koji spletom loših okolnosti i još gorih odluka svoj dug državi odrađuje pazeći da na policama dućana nikada ne uzmanjka 50-gramskog papira. Osim Rogera, tu je i kolegica, mlada darkerica Bethany čiji je glavni posao pažljivo razvrstavati kemijske olovke. Jednoga dana Bethany u uredu pronađe Rogerovu bilježnicu i iznenadi se kad skuži da taj starkelja u kojem nikada prije nije vidjela ljudsko biće piše dnevnik iz njene perspektive. Iznenađena Rogerovim razumijevanjem njezine psihe i otkrićem tragedije koja mu se dogodila u prošlosti, Bethany ga izaziva na prepisku.
Tako započinje dirljiva epistolarna veza nesuđenog pisca Rogera i nesređene tinejdžerice Bethany na koju se komplementarno nadovezuju dijelovi Rogerove neuspješne novele Glove Pond.

Za ilustraciju smo vam preveli djelić teksta koji će u integralnoj verziji od 2. listopada biti dostupan na Amazonu.

"Ja sam mrtva djevojka na čiji si ormarić pljunuo negdje između velikog odmora i ručka.

Nisam stvarno mrtva, no oblačim se kao da bih to željela biti.

Postoji nešto generičko u cura poput mene: mrzimo sunce, nosimo crno i u svojim se tijelima osjećamo zarobljene kao maskote od najlonskog krzna na rugby utakmici.

Većinu vremena priželjkujem da sam mrtva. Ne mogu vjerovati gdje sam i s kim sam zapela. Željela bih biti duh.

I da se zna, nisam više u školi, ali ono o pljuvanju je istina. Trenutak u kojem je sažet čitav život. Radim u Staplesu. Zadužena sam za popunjavanje polica, od police 2-sjever do police 2-jug. Plastične folije, registratori, bilježnice, post-it papirići, podlošci, specijalan papir i čestitke. Mrzim li svoj posao? Zar si poludio? Naravno da ga mrzim. Tko ga ne bi mrzio? Ovdje rade samo uništeni ili embriji koji čekaju svoje uništenje, tek su došli iz škole, a već su spori kao modem iz 1999. Činjenica da si se rodio i preživio srednju školu ne znači da te društvo svejedno neće odbaciti. Probudi se.

Hajde da pokušam reći nešto pozitivno. Zbog ravnoteže.

U Staplesu mi dopuštaju da nosim crni ruž."

Za one koji ne znaju, Douglas Coupland je Kanađanin koji je spletom okolnosti rođen u NATO bazi u Njemačkoj 1961. godine. Svjetsku je slavu stekao bestselerom Generacija X u kojem opisuje generaciju koja je stasala krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća, obilježenih počecima konzumerizma i sve većom klasnom diferencijacijom. Napisao je brojne romane od kojih su na hrvatski, osim Generacije X, prevedeni još Hej, Nostradamuse! i Microkmetovi. Piše drame (September 10), scenarije (Everything's gone green) i publicistiku (Terry Fox), a u zadnje vrijeme sve više vremena posvećuje vizualnoj umjetnosti. Fascinira ga pop-kultura pa je čak i jedan svoj roman nazvao prema pjesmi The Smithsa Girlfriend in a Coma. Njegova su djela objavljena u gotovo svim zemljama svijeta. Osim pisanjem, uspješno se bavi dizajniranjem namještaja, kiparstvom i vizualnom umjetnošću.

Na Amazonu će također uskoro biti dostupna nova knjiga Pulitzerom ovjenčanog američkog majstora Philipa Rotha, autora kultne Portnoyeve boljke. Riječ je o romanu Exit Ghost, devetom Rothovom romanu iz "serije Zuckerman" koji prati dogodovštine sad već ostarjelog pisca Nathana Zuckermana koji se nakon 11 godina svojevoljnog egzila vraća na Manhattan. I što tamo zatiče osim starošću i bolešću izmučene ljubavi iz mladih dana, agresivnog biografa i zgodne mlade spisateljice koja stvara zbrku u njegovoj staroj glavi? Nakon dekade života na selu Zuckerman se teško suočava s izmijenjenim gradom i drugačijim ljudima, u njima ogledajući i svoju skorašnju propast.

U nastavku pročitajte Zuckermanova razmišljanja o književnoj kritici.

"Da mi je moć koju je imao Staljin, ne bih je rasipao ušutkavajući maštovite pisce. Ušutkao bih one koji o maštovitim piscima pišu. Zabranio bih reading grupe i književne forume na internetu, a posebno bih nadgledao knjižare kako bih bio siguran da ni jedan prodavač s mušterijom ne razgovara o knjigama. I činio bih to toliko stoljeća koliko je potrebno da se društvo očisti te otrovne gluposti."

Philip Roth rođen je 1933. u okolici New Jerseyja u obitelji istočnoeuropskih židovskih doseljenika. Svoje prvo djelo, zbirku pripovijedaka Goodbye, Columbus objavio je 1959., no na prvi veliki uspjeh čekao je deset godina, kad mu je roman Portnoyeva boljka donio svjetsku slavu. U SAD-u njegove su knjige bestseleri, u Europi kritičari ga uzdižu u nebesa. Kontradikcije njegove životne sredine, odnos Židova i Amerikanaca, postale su njegova stalna tema. Prepoznatljivog stila i osebujnog humora, već je gotovo pola stoljeća smatran jednim od najvećih živućih američkih majstora. Prije desetak godina kao ironičnu reakciju na medijsku maniju biografiranja junacima svojih romana dopustio je da pišu autobiografske romane u kojima se nazire štošta iz Rothove biografije. Neka njegova značajna djela objavljena su i kod nas: Portnoyeva boljka, Sabbathov teatar, Američka pastorala, Zavjera protiv Amerike, Profesor strasti, Pisac iz sjene, Oslobođeni Zuckerman, Sat anatomije, Praška orgija itd.

Marija Mladina

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu