Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Nova runda titula

Large 593
Četvrtak
03.01.2008.

Ove godine titulu Commander of the British Empire (CBE) dobio je proslavljeni romanopisac, dramatičar i kratkopričaš Hanif Kureishi koji se u vrh svjetske književne produkcije upisao svojim prvijencem Buda iz predgrađa, a najviše je prašine u svom inače skandaloznom životu podigao dramom My Beautiful Launderette o mladom gay Britancu pakistanskog podrijetla po kojoj je 1985. Stephen Frears (Hi-Fi, dućan snova, Opasne veze) snimio film. Kureishiju je ovo odlikovanje dobro sjelo da mu zaokruži godinu koja mu i nije tako loše prošla. U travnju je pričom 'Weddings and Beheadings' (Vjenčanja i dekapitacije) ušao u finale izbora za Nacionalnu nagradu za kratku priču, no zbog provokativne tematike priče, koja govori o kamermanu što je zadužen za snimanje terorističkih dekapitacija, te lošeg tajminga izlaženja (BBC-ov reporter iz Gaze Alan Johnson bio je u terorističkom zarobljeništvu), BBC je odlučio da se priča neće emitirati. Kureishi je njihov potez kratko komentirao: "Na svijetu je mnogo novinara i reportera koji se svakodnevno izlažu raznim opasnostima. Podržavamo ih podržavajući slobodu govora, a ne cenzurirajući sebe same." 

Spisateljica za djecu Jacqueline Wilson koja je od 2005. do 2007. obnašala časnu dužnost britanskog Laureata za djecu, za svoj je dugogodišnji spisateljski rad i doprinos društvu u ovogodišnjoj rundi odlikovanja nagrađena titulom Dame of the British Empire (pandan muškoj tituli viteza). Wilsonovoj je ovo upgrade od titule OBE (Officer of the British Empire) koju je osvojila 2002., i samo još jedna od brojnih nagrada koje je osvojila u svojem dugogodišnjem radu tijekom kojeg je objavila više od 90 knjiga za djecu.

Titulom oficira okitio se Eric Hill tvorac psića Spot koji već gotovo 30 godina zabavlja djecu diljem svijeta.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu