Page arrow

Nominacije za IMPAC

Large impac
Nedjelja
18.11.2012.

IMPAC ili The International IMPAC Dublin Literary Award međunarodna je književna nagrada za najbolji roman objavljen na engleskom jeziku. Nagrada je osnovana 1994., dodjeljuje se svake godine, a za njenu organizaciju odgovorne su javne knjižnice Dublina.

Ono što čini ovu nagradu posebnom je uloga knjižničara u odlučivanju. Naime, po proceduri, knjižnice iz glavnih i velikih gradova svijeta nominiraju knjige koje ulaze u razmatranje. Nominirane knjige automatski ulaze na duži popis. Potom žiri od pet sudaca razmatra odabrana djela i donosi odluku o užem popisu (do 10 djela) i, naposljetku, o pobjedniku. Sastav žirija mijenja se svake godine, a lani je Dubravka Ugrešić bila članica žirija.

Nagrada iznosi 100.000 eura. Ukoliko se radi o knjizi prevedenoj na engleski jezik, 75.000 eura odlazi piscu, a 25.000 eura prevoditelju. Poznatiji laureati nagrade su Javier Marías, Herta Müller, Michel Houellebecq, Orhan Pamuk itd.

Upravo je objavljen duži popis od 154 knjige koje ulaze u konkurenciju za IMPAC 2013. Iako će se nagrada dodijeliti 2013. godine, ustvari se radi o romanima objavljenima 2011. Na popisu se nalaze 43 američka i 22 britanska romana, 42 djela koja nisu u originalu napisana na engleskom i čak 47 debitantskih djela.

Na popisu se ističu The Sense of an Ending Juliana Barnesa (pobjednik Man Bookera 2011.), Praško groblje Umberta Eca, 1Q84 Harukija Murakamija, The Sisters Brothers Patricka de Witta (pobjednik nagrade Canadian Governer General`s Award for Fiction 2011.) itd.

Na popisu se nalazi i jedno hrvatsko djelo. Radi se o romanu Kafkin prijatelj Mire Gavrana. Roman Pet dunavskih čuda srpskog autora Zorana Živkovića također se našao na popisu. Jedina hrvatska knjižnica koja je poslala nominaciju bila je Gradska knjižnica Rijeka: ona je nominirala Miru Gavrana i spomenuti Barnesov roman.

U ovogodišnjem žiriju nalaze se irski pisac Patrick McCabe, alžirski pisac Salim Bachi, estonska prevoditeljica, profesorica i izdavačica Krista Kaer, pakistanska spisateljica Kamila Shamsie te britanski pisac i profesor Clive Sinclair. Počasno mjesto u žiriju pripada američkom sucu Eugeneu R. Sullivanu.

Knjige koje ulaze na uži popis bit će obznanjene u travnju sljedeće godine. Cijeli popis nominiranih knjiga možete pogledati ovdje, kritiku Kafkinog prijatelja koju je u sklopu projekta Criticize this! napisao Ivan Telebar pročitajte na sajtu Plime.

izvor: IMPAC
foto: Dublin City Public Libraries

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu