Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Nobelova nagrada ženi!

Large 416
Srijeda
10.10.2007.

Engleska književnica Doris Lessing koja je prekinula svoje školovanje u dobi od 13 godina kako bi se posvetila pisanju romana koji se bave odnosom između spolova i rasa, opravdala je ovu svoju odluku osvajanjem Nobelove nagrade za književnost.

Doris Lessing (87) rodila se u engleskoj obitelji u to doba nastanjenoj na prostoru današnjeg Irana. Kasnije su se preselili u Britansku Rodeziju (današnji Zimbabve) u kojoj je i odrasla. Svoj ulazak na književnu scenu zabilježila je prvijencem The Grass Is Singing 1950. godine. 

Švedska akademija njezinim prodorom u svjetsku književnost smatra Golden Notebook iz 1962, a od drugih važnijih romana navode The Summer Before Dark iz 1973. i The Fifth Child iz 1988.

Dossier o Doris Lessing pročitajte ovdje.

*****

Nobelova nagrada za književnost iz godine u godinu zabavlja medije i ostale zainteresirane predviđanjima o tome tko bi mogao biti sljedeći pobjednik, iako službeni odbor za odabir laureata, famozna Osamnaestorica, sastavljena od uglednih švedskih književnika, pravnika i povjesničara, nikad ne navodi kandidate koji su ušli u uži krug.

Utemeljitelj nagrade, Alfred Nobel, svestrani Šveđanin koji je svoju imovinu oporučno ostavio kao zakladu namijenjenu nagradama za iznimna postignuća iz područja u kojima je i sam bio stručnjak, nije ni slutio koliki će publicitet postići dodjela koja ovu godinu, uz medalju i brojna priznanja, uključuje i vrtoglavih milijun eura, više-manje.

Prošlogodišnji pobjednik Orhan Pamuk nije previše iznenadio promatrače i špekulante; njegov je izbor najviše potresao vlastite sunarodnjake. Pamuk se iste godine našao i na meti turskog suda zbog svojih izjava o armenskom genocidu. Iz EU je zbog represivnih mjera nad slobodom govora Turskoj upućena službena kritika, a Pamuku ponuđen azil u SAD-u.

Manje očekivan izbor bila je Elfriede Jelinek 2004. godine. Ova književnica i feministica spada u one austrijske pisce koji su se odrekli vlastite domovine i vrijednosti u suvremenom društvu, baš kao i Thomas Bernhard. Jelinek, koja zbog fobije od javnih nastupa nije prisustvovala službenoj dodjeli nagrade, jedna je od tek deset (OK, jedanaest) dobitnica ove prestižne nagrade. Od ostalih devet izdvojit ćemo Pearl Buck i Toni Morrison. Ostale provjerite ovdje.

Možda će vas zanimati
Urednički komentar
Homepage sara danius 15.04.2018.

Ni med cvetjem ni pravice

Raskol u Švedskoj akademiji povod je da preispitamo stereotipe o visokoj i niskoj kulturi.

Piše: Luka Ostojić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu