Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Ništa nije strašnije od istine

Large 423
Ponedjeljak
15.10.2007.

Počnimo s Carterom. Osamdesettrogodišnji nobelovac prije nekoliko je dana objavio novu knjigu naziva Beyond the White House: Waging Peace, Fightning disease and Building Hope, u kojoj progovara o temama kojima se bavio svih ovih godina nakon svog predsjedničkog mandata. Kontroverze oko nadgledanja izbora u Americi, nuklearna kriza u Sjevernoj Koreji i epidemija raznoraznih bolesti u kolijevci narodâ -Africi, rezultirale su bestselerom na američkom tržištu, a intenzivno bavljenje njima osiguralo je Carteru Nobelovu nagradu za mir 2002. godine zbog "desetljećâ neumornih pokušaja da se pronađe mirno rješenje međunarodnih sukoba, rada na promicanju demokracije i ljudskih prava i promoviranja društvenog i ekonomskog razvoja" kako stoji u priopćenju Nobelove komisije.

Bivši američki predsjednik izjavio je kako se promocija knjige može ravnopravno izjednačiti sa predsjedničkom kampanjom, koja zahtijeva ništa manje uloženog truda, vremena i energije.

Prijašnja Carterova knjiga – Palestine: peace not apartheid izazvala je bijesne reakcije izraelske zajednice koja je optužila Cartera za rasizam, antisemitizam i izjednačavanje izraelskog problema s onim u Južnoj Africi.

Tijekom ovog mjeseca svjetlo dana ugledat će i dokumentarac Jimmy Carter Man From Plains nastao tijekom promocije kontroverzne knjige.

   Jimmy Carter: Man From Plains, trailer (r: Jonathan Demme)

O problemima u Africi, iz drugog kuta i na engleskom možete čitati ovdje.

Nakon jednog nobelovca prelazimo na drugog, ovogodišnjeg. Prije neki dan Nobelovu nagradu za mir primio je bivši predsjednički kandidat Al Gore zbog "truda na širenju znanja o ljudski uvjetovanim klimatskim promjenama i polaganju temeljâ za provođenje potrebnih mjera koje će zaustaviti takve promjene." Za isti je posao Gore nagrađen i Oskarom za dokumentarni film The Inconvenient Truth

   An Inconvenient Truth, trailer (r: Davis Guggenheim) 

Goreovu knjigu Neugodna istina – Planetarna pojava globalnog zagrijavanja i što u vezi s njom možemo poduzeti koja je, zajedno s popratnim filmom, popularizirala njegov aktivizam na području klimatskih promjena, možete čitati na hrvatskom jeziku u izdanju Algoritma.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu