Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Nenad Bartolčić o potpori knjižarama

Large 333
Nedjelja
02.09.2007.

U okviru natječaja za potrebe u kulturi za 2008. godinu, Ministarstvo kulture napokon je odlučilo raspisati natječaj za potporu knjižarama za programe promocije knjige i čitanja, čime je, makar formalno, knjižare prepoznalo kao mjesta kulture, a ne samo prodaje. S obzirom na to da još uvijek nisu poznati ni uvjeti koje će knjižare morati zadovoljiti da bi aplicirale za potporu, niti iznos potpore, ostaje nam malo vremena za sanjarenje.

Na portalu Moderna vremena Info, glavni i odgovorni urednik Nenad Bartolčić, izražava svoju nadu da će se naši političari ugledati na svijetao primjer susjedne nam Slovenije, koja je u 2007. godini za potporu knjižarama izdvojila blizu 280.000€, što na 27 potpomognutih knjižara iznosi od 5 – 15.000€ po knjižari i to samo za troškove organiziranja promocija i programa.

U tekstu Bartolčić poziva Ministarstvo kulture da u koordinaciji s drugim Ministarstvima i lokalnim samoupravama uvede modele poticaja (krediti, subvencionirani najmovi) otvaranju manjih knjižara u mjestima koja nisu interesantna velikim igračima, a osvrće se i na inertnost domaćih knjižara, posebice Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske koju proziva da "sve ove godine nije poduzela ništa konkretno u korist ravnopravnog tretmana knjižarstva od strane resornog ministarstva (osim indirektno kroz Sporazum o jedinstvenoj cijeni knjige)."

Tekst, koji završava pozivom pojedincima iz struke da budu uporni i ne odustaju u traženju potpore od nadležnih državnih institucija pa makar to uključivalo povlačenje različitih "veza i poznanstava", pročitajte ovdje

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu