Subota
04.08.2018.

Nedjeljko Fabrio (1937 - 2018)
Extra_large_candle
Foto: Daniele Pellati / publicdomainpictures.net
A+ A-
Hrvatski književnik i akademik Nedjeljko Fabrio preminuo je u subotu ujutro u Rijeci u 81. godini.
 
Nedjeljko Fabrio diplomirao je jugoslavistiku i talijanski jezik i književnost. Radio je u riječkim kulturnim ustanovama, a od početka 1970-ih radi i djeluje u Zagrebu na HRT-u i Akademiji dramske umjetnosti. Bio je predsjednik Društva hrvatskih književnika od 1989. do 1995., redoviti član HAZU od 1997. Dobitnik je Nagrade 'Vladimir Nazor' za životno djelo 2007.
 
Najprije se javio kao pjesnik i novelist, zatim kao dramatičar, a sredinom 1980-ih i kao romanopisac. Njegova književna djela obilježena su postmodernističkim tendencijama, posebno u poznatim povijesnim romanima Vježbanje života (1985.) i Berenikina kosa (1989.) u kojima se prepoznaju sastavnice povijesnog i obiteljskoga romana te romana o sazrijevanju. Iz velikog opusa izdvajaju se također romani Smrt Vronskog (1994.) i Triemeron (2002.)
 
Adaptirao je niz proznih djela za kazalište i televiziju, priredio antologiju talijanske pripovijetke Posljednji dio puta (1984.), prevodio djela Goldonija, PirandellaMoravije, Slatapera i drugih talijanskih pisaca, a objavio je i nekoliko knjiga ogleda i kritika o književnim, općekulturnim, kazališnim i glazbenim temama.

***

izvori: tportal, Enciklopedija.hr
POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.