Page arrow

Nagrada Warwick za Naomi Klein

Large 1429
Utorak
24.02.2009.

Naomi Klein dobitnica je inauguralne Warwick nagrade za kompleksnost njezine posljednje knjige Doktrina šoka. Nagrada Sveučilišta Warwick bit će dodjeljivana svake dvije godine, a s obzirom da je 'kompleksnost' djela, dakle posve arbitraran faktor, u osnovi i razlog i kriterij dodjele nagrade, već sada je proglašena najneobičnijom u svijetu književnosti. Osim Kleinove, u uži izbor nagrade su ušli Mad, Bad and Sad, studija o mentalnim bolestima kod žena Lise Appignanesi, The Rest is Noise, studija o muzici dvadesetog stoljeća Alexa Rossa, The Art of Political Murder Francisca Goldmana, Reinventing the Sacred Stuarta A. Kauffmana, te jedini roman u užem izboru Montano's Malady Enriquea Vila-Matasa. Žiri je izabrao Naomi Klein odnosno Doktrinu šoka zbog 'briljantnog, provokativnog te izuzetno napisanog istraživanja nekih od neuralgičnih točaka našeg društva i vremena… istraživanje je već potaklo mnoge debate, a potaknut će još mnoge'. Naomi Klein je izjavila da 'je presretna što je dio ove hrabre nove nagrade pogotovo s obzirom na  ovako teško vrijeme za izdavačku djelatnost.' China Miéville, predsjednica žirija, dodala je kako je 'mnogo ljudi bilo skeptično što se tiče samog načina dodjele nagrade te bi pitali kako možete usporediti znanstveni rad s knjigom poezije, drugim riječima jabuke i kruške… Iako ovo može zvučati plitko, zapravo je činjenica da se uspoređuju tekstovi kao tekstovi, a ne prema vrstama, žanrovima i slično, bila jedno izuzetno oslobađajuće iskustvo'.
 

Žiri se sastojao od jednog znanstvenika, novinarke, književnice i jednog blogera. 'Žiri je odlučio dodijeliti nagradu Kleinovoj po principu dobre informiranosti, kvalitetno napisanog teksta, te činjenice da iako je riječ o teškoj temi čitatelj je može pratiti bez da se osjeća nedoraslim u odnosu na temu.' Osim novčane nagrade od 50 tisuća funti Naomi Klein je dobila i ponudu sveučilišta da predaje na njemu. Također, objavljena je i 'široka' tema za sljedeće izdanje nagrade 2011. - 'boja'.  

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu