Petak
10.03.2017.

'Nadrealistički smjele metafore'
Extra_large_jagic
A+ A-
Ovogodišnja dobitnica Goranova vijenca za ukupan prinos hrvatskoj poeziji je pjesnikinja Dorta Jagić
 
Žiri (u sastavu: Ana Brnardić Oproiu, Miroslav Kirin, Branislav Oblučar, Marko Pogačar, Ivica Prtenjača) obrazložio je odluku:
 
"U nešto manje od dvadeset godina, s objavljenih pet pjesničkih knjiga, Dorta Jagić afirmirala se kao jedan od najsnažnijih i najzanimljivijih glasova suvremenog hrvatskog pjesništva. Nesputana imaginacija, nadrealistički smjele metafore, duhoviti apsurdizam i posve neortodoksno, vrlo osobno poimanje kršćanstva neke su od dominantnih osobina njezine poezije. 
 
Poetika ove pjesnikinje nastala je na tradiciji tekstualističkog pjesništva ili poezije jezičnog iskustva – njezini tekstovi pravi su vrtlozi značenja i slika, s bljeskovima začudne jednostavnosti i lakoće, a njezin jezik jamac je čudesnog, medij nepredvidivih susreta svakodnevice i metafizike. Riječ je o nezaobilaznom opusu u hrvatskoj poeziji, o pjesništvu u naponu snage."
 
Nagradu Goran za mlade pjesnike dobila je Monika Herceg za rukopis Početne koordinate. Žiri je također pohvalio Tomislava Augustinčića za zbirku Ipak, zora te Mariju Dejanović za rukopis Migrena u tlu.
 
Žiri (u sastavu: Ana Brnardić Opriou, Slađan Lipovec i Ivan Šamija) obrazložio je: "Knjiga Monike Herceg čvrsto je koncipirana i iznimno dobro izvedena poetska zbirka, u kojoj se autorica koristeći pjesnički izraz upušta u avanturu promišljanja kako općih suvremenih tema tako i vlastitih iskustava kao što su djetinjstvo, porodica, zavičaj, rat…
 
Dominantna tema je svakako smrt, međutim ne smrt kao konačno stanje, nego kao dio stalnih kružnih životnih procesa. (...) Ovom zbirkom Monika Herceg, možemo to već sada reći, zauzima čvrste i istaknute koordinate u suvremenom hrvatskom pjesničkom korpusu, a i šire."
 
Nagrade će se dodijeliti tijekom 54. Goranovog proljeća koje se održava od 18. do 20. ožujka u Zagrebu i Splitu, a svečano zatvaranje imat će u Lukovdolu u lipnju. 
POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.