Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Multikulturni kaos u Burmi

Large burma
Utorak
03.07.2012.

Caine Award je nagrada za najbolju afričku kratku priču objavljenu na engleskom jeziku. Nagrada iznosi 10.000 funti, a dobio ju je nigerijski pisac Rotimi Babatunde.

Predsjednica žirija Bernadine Evaristo objasnila je kako se žiri trudio odabrati priču koja izbjegava stereotipne naracije i koja pokazuje širu sliku afričke društvene situacije. Pobjednika su pronašli u Babatundeovoj priči 'Bombayeva republika'.

Babatundeova priča prati borbu u Burmi tokom Drugog svjetskog rata, i to iz perspektive ratnika Bombaya. Na frontu se susreću pripadnici afričkog, azijskog i europskog podrijetla, a njihovom komunikacijom prevladavaju strah i apsurdni stereotipi. Tako Bombay promatra kako iz vojske dezertiraju japanski vojnici koji se ne boje smrti, ali strahuju da će ih afrički borci pojesti! Situacija prikazana u priči oduševila je žiri koji je priču nazvao "ambicioznom, crnohumornom i oštrom u svojoj kritici kolonijalnog projekta i psihologije nezavisnosti".

Babatunde je objasnio kako je priču napisao jer smatra da je uloga Afrikanaca u Drugom svjetskom ratu nedovoljno istražena te jer osjeća potrebu da sačuva priče iz prošlosti u svojim knjigama.

Babatunde živi u Ibadanu u Nigeriji, ali ima iskustvo s anglosaksonskim krugovima jer je izdavao prozu i poeziju u međunarodnim časopisima, a njegove drame bile su izvedene u Chicagu i Londonu.

Cijelu Babatundeovu priču na engleskom jeziku možete pročitati ovdje.

izvor: The Guardian
foto: England

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu