Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Miltonovih 630 riječi

Large 654
Nedjelja
03.02.2008.

Za jedne ponajbolji britanski pjesnik, sjedi s desna Willu Shakespeareu svemogućemu, za druge noćna mora njihovog srednjoškolskog obrazovanja zbog zastrašujući duge biblijsko epske poeme čije se prvo izdanje iz 1667. protezalo na punih 10 knjiga. No, John Milton (1608-1674), autor Izgubljenog raja, u povijesti će ostati zapamćen kao najplodniji jezikotvorac engleskoga jezika.

Povodom 400. godišnjice Miltonova rođenja koja pada krajem ove godine, Gavin Alexander, profesor engleskog jezika na Cambridgeu proučio je Oksfordski rječnik i zaključio da je slijepi pjesnik odgovoran za kojih 630 riječi koje se aktivno koriste i danas. Iako su neologizme kovali i tužni pastir Ben Johnson (558), zapostavljani pjesnik John Donne (342) i već spomenuti bard Shakespeare (229), ipak je Miltonova jezična zaigranost najviše obogatila engleski leksik.

Alexander, koji je, kao i veliki pjesnik pohađao Christ's College, ukazuje na to da je rani moderni engleski bio neopisivo podatan za lingvističke inovacije:"Ako se niste mogli sjetiti neke riječi, mogli ste je jednostavno izmisliti temeljeći je na latinskim ili francuskim riječima koje su svi učeni ljudi razumjeli."

I tako nastadoše: liturgical (liturgijski), padlock (zakočiti), besottedly (omamljeno), debauchery (razvrat), unhealthily (nezdravo – prilog!), terrific (strašan), embellishing (ukrašen), fragrance (miomiris), didactic (didaktički), complacency (samoljublje) itd.

Milton neologizme tvori na više načina, dokazujući svoj slobodarski duh i na primjeru tvorbe riječi – dodajući novo značenje staroj riječi, pretvarajući jednu vrst riječi u drugu, kreativno krojeći negativne oblike i sklapajući novu riječ od dvije postojeće poput arch-fiend – arcineprijatelj.

No nisu se sve Miltonove izmišljotine udomaćile, opiniastrous na primjer nikada nije izbacila tvrdoglavi opinionated.

U svakom slučaju, 400. godišnjica Miltonova rođenja u Cambridgeu će biti obilježena brojnim predavanjima (na primjer - 'John Milton kao teoretičar slobode', 'Začudni Milton', 'Milton: poezija vs. proza', 'Milton kao muza' itd.), izložbama i performansima o čemu više saznajte - ovdje.   

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu