Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

'Men in Space' Toma McCarthyja

Large 523
Nedjelja
02.12.2007.

Jeste li čuli priču o Tomu McCarthyju? Lik je u 36. godini napisao prvi roman koji je uzaludno slao na adrese raznih engleskih izdavača koji nisu nalazili petlje da mu ga objave. Iako mu nisu mogli prigovoriti za originalnost i vizionarstvo, roman im se nije činio dovoljno komercijalnim za objavljivanje. A kad već nije uspio doma, McCarthy je pokušao vani. Mali pariški izdavač Metronome Press odlučio je riskirati i na kraju je profitirao. McCarthyjev Remainder (2005.) postao je trenutni hit, a sam McCarthy 'tvorac novog egzistencijalizma' i 'živući klasik' (Its minatory brilliance calls for classic status, rekoše za knjigu u Independentu).

A zašto je izdavačima bilo tako teško 'popušiti' McCarthyja? Možda zato što knjiga odskače od svega viđenoga - tematski, žanrovski, idejno i kako god. Kroz 286 stranica pratimo priču o čovjeku bez prošlosti, bez obitelji, prijatelja, znanaca, poznanika i kolega. Na početku doznajemo da mu se dogodila nesreća zbog koje je izgubio pamćenje.

"About the accident itself I can say very little. Almost nothing. It involved something falling from the sky. Technology. Parts, bits. That's it, really: all I can divulge. Not much, I know", započinje knjiga. I to je to. Osim što se ničeg ne sjeća, čovjeku je ponuđena svota od 8.5 milijuna funti odštete u zamjenu za šutnju.

Kako je sve zaboravio, naš junak mora ispočetka sve i naučiti - hodati, govoriti, jesti, čitati… i zbog toga mu se čini kako je izgubio autentičnost. Osjeća se kao puka kopija, kao second-hand osoba, kao 'lažnjak'…. do trenutka kad u nečijoj kupaonici ne ugleda pukotinu na zidu koja ga podsjeti na neka stara vremena kad je bio 'originalan' i 'izvoran' i to mu da ideju. Nakon toga, u želji da prizove osjećaj originalnosti, čovjek troši svoje bogatstvo rekonstruirajući prostor i vrijeme u čemu mu pomaže agencija koju je unajmio upravo u tu svrhu, a preko nje i gomilu statista, glumaca, inžinjera, tehničara… U knjizi idemo iz jedne rekonstrukcije u drugu i čekamo hoće li čovjek povratiti autentičnost. Što se na kraju desi, otkrijte sami, a mi vam ovo pišemo kako bismo vas izvijestili da na Amazonu od prije neki dan možete kupiti McCarthyjevu drugu knjigu, Man in Space.

Pazite sad zapleta! Iznad podijeljene Europe jedan je sovjetski astronaut ostao zarobljen u orbiti. Raspadom Sovjetskog Saveza niti jedna zemlja ne želi platiti za njegov povratak. I dok on lebdi u svemiru, radnja romana događa se u Europi za vrijeme pada komunizma i raspada Čehoslovačke. Roman je napučen raznim umjetnicima, kriminalcima, policijom i jednim Englezom u inozemstvu, Nickom (lik temeljen na samom McCarthyju), a oni svi pak lebde Europom. Dok je Remainder ispričan u prvom i jedinom licu, Men in Space započinje pravom kakofonijom glasova.

Men in Space nastao je kao serija nepovezanih, polubiografskih tekstova koji su za ovu priliku povezani u cjelinu. Tu i tamo na površinu ispliva neka poveznica koja drži radnju, ali je vrlo često i nema. Iako se, čini se, radi o zahtjevnoj knjizi koju neće biti lako čitati, McCarthy je dobro učvrstio svoje mjesto u suvremenoj svjetskoj književnosti. A priča se da je Remainder već dobio preporuku za ulazak u školsku lektiru. 

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage dizajn bez naslova  15 08.03.2021.

Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade

Koji su sve mogući razlozi koji dovedu do tako očigledne posljedice da književnost žena nije podjednako nagrađivana i vrednovana kao muško stvaralaštvo? Još uvijek aktualan tekst Nađe Bobičić.

Piše: Nađa Bobičić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu