Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Luko Paljetak pod Starom maslinom

Large 522
Nedjelja
02.12.2007.

U Baru u Crnoj Gori već više od 20 godina održava se međunarodni festival dječjeg stvaralaštva i stvaralaštva za djecu Susreti pod Starom maslinom. Najnovije, 21. izdanje festivala na kojem su gostovali pisci i pjesnici iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Albanije održalo se od 20. do 24. studenog 2007.
Ta manifestacija, koja se tradicionalno održava u sjenci jednog od triju najstarijih maslinovih stabala na svijetu, na mjestu nazvanom Mirovica, svake godine jednome piscu dodijeli nagradu za cjelokupno stvaralaštvo po imenu Stara maslina.

Staru maslinu ove je godine dobio "jedan od najvećih živih stvaralaca južne Evrope", pjesnik, prevoditelj, dramski pisac i slikar, naše gore list - akademik Luko Paljetak (1943.). Dubrovčaninu Paljetku, koji je stari gost ovog festivala, organizatori su uručili vijenac od maslinovih grančica i prestižno priznanje koje dodjeljuje Kulturni centar Bar u Crnoj Gori. 

I Paljetak, kao i svi dosadašnji laureati, zasadio je drvo masline u Parku maslina u dvorištu barskog Centra za kulturu, te je u more spustio maslinov vijenac s porukom.

Direktor Kulturnog centra Bar Ćazim Nikezić tom je prilikom primijetio da je taj festival "za 21 godinu uspješnog trajanja okupio mnoštvo razdragane djece, doveo im pisce iz čitanki i postao izvorištem žive lektire, parkom pjesničkih maslina i čarobnim vrtićem u kojem svaka djevojčica može biti Pipi Duga Čarapa, a svaki dječak Mali princ ili Bosonogi."

U sklopu festivala dodijeljene su i nagrade školarcima za najbolje literarne i likovne radove na temu 'Šapat masline', a postavljena je i međunarodna skupna izložba crteža Molim Vas…nacrtaj mi ovcu inspirirana djelom Antoinea de Saint-Exupéryja na kojoj je predstavljeno 140 autora iz sedam zemalja.

Našem, među djecom omiljenom akademiku, autoru brojnih djela za djecu i odrasle ovo nije prvo priznanje. Među brojnim nagradama koje je primio ističu se: Župančićeva listina za prijevod Prešernove poezije i Orden Republike s brončanim vijencem (1982.), nagrada Vladimir Nazor (1984.), nagrada Tin Ujević (1989.), Goranov vijenac (1995.) te Godišnja nagrada HAZU (1996.).

Za ukupno dječje stvaralaštvo primio je 1980. Goranovu plaketu, a 1988. Zlatnu značku i diplomu Naša djeca. Godine 1997. nominiran je za najveću svjetsku nagradu za dječju književnost Hans Christian Andersen koju još nazivaju Malim Nobelom. Za svoju najpoznatiju zbirku Miševi i mačke naglavačke 1973. je godine nagrađen nagradom Ivana Brlić Mažuranić.

Objavljena djela:

Nečastivi iz ruže (1968.)
Miševi i mačke naglavačke (1973.)
Tri farse (1981.)
Jutarnja kocka (1983.)
Na rubu tijela (1987.)
Slike s izložbe (1992.)
Pjesni na dubrovačku (1997.)
Hrvatske teme (1999.)
Skroviti vrt (2004.)
Crna kronika (2006.)
Grenlandski leptiri (2006.)

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu