Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Lonely Planet world wide

Large 403
Ponedjeljak
01.10.2007.

BBC Worldwide otkupio je 75% dionica tvrtke Lonely Planet koju je davne 1972. godine osnovao i odonda uspješno vodio bračni par Wheeler. Kao što svi svjetski putnici znaju, Lonely Planet je izdavač specijaliziran za izdavanje turističkih vodiča kojih godišnje objavi oko 500-tinjak, ali manje je poznato da se ime Lonely Planet zadnjih godina pojavljuje i u drugim medijima, ne samo u izdavaštvu.

Lonely Planet pokrenuo je vlastitu uspješnu televizijsku produkciju Lonely Planet Televison koja od prošle godine ima i on-line varijantu, stranicu Lonelyplanet.tv na kojoj se uglavnom prikazuju uradci matične kuće, poput putopisne emisije Lonely Planet Six Degree, ali je dopušten i upload filmova korisnika pa stranica ostavlja dojam neke backpackerske inačice YouTube-a.

Cijela je priča počela s jednim jedinim vodičem po Aziji Across Asia on the Cheap (Po Aziji s malo love) koji su Maureen i Tony Wheeler napisali nakon višemjesečnog puta od Britanije do Australije, gdje su u jednosobnom stanu sa svega 27 centi u džepu na kuhinjskom stolu počeli opisivati kako im je uspjelo s malo para preći tu veliku rutu koja će kasnije biti prozvana 'hippyjevskom rutom od Londona do Australije'.

Napravili su 1.500 kopija ručno zaklamanog vodiča od 96 stranica koji se po dućanima u Sydneyu prodavao po 1,95 australskih dolara. Naklada je bila rasprodana za 10 dana, a radišni se par odmah bacio na pisanje sljedećeg vodiča. Izlaženje vodiča South East Asia on a Shoestring (Jugoistočnom Azijom s ultra malo love), označilo je početak novog globalnog trenda u izdavaštvu, a Maureen i Tony Wheeler postali su backpackerske legende.

Tvrtka je najbolje poslovala 80-ih i 90-ih godina, a nakon 11. rujna koji je ipak globalno negativno utjecao na turističke migracije, Lonely Planet se uspješno okreće modernijim medijima.

Nevjerojatan uspjeh ove izdavačke kuće dokazuje čak 4.3 milijuna posjetitelja na matičnoj stranici Lonelyplanet.com koja već odavno ne prodaje samo vodiče, nego i pruža usluge bukiranja prijevoza i smještaja te općenito nudi podršku putnicima.

BBC je već objavio prve poslovne korake koje namjerava poduzeti. U planu je pokretanje časopisa Lonely Planet, daljnje razvijanje televizijskog programa te prebacivanje materijala iz svih postojećih vodiča na web.

Glavni direktor BBC Worldwide John Smith ne boji se pada prodaje tiskanih vodiča jer putniku uvijek dobro dođe "vodič u torbi".

A pričica o Lonely Planetu, jedna od rijetko uspješnih pričica o izdavačima, završava prebacivanjem dirigentske palice u ruke BBC-ovih direktora, još jednim okrupljavanjem kapitala i basnoslovnim ugovorom s nepoznatim brojem nula.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu