Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Libra Libera No. 21

Large 542
Ponedjeljak
10.12.2007.

Nakon što smo u predzadnjem broju Libre Libere pročitali integralnu verziju romana Aljoše Antunca Poslije Zabave, te u prošlom broju doznali sve o nekrofiliji i Buffy ubojici vampira, u ovom broju upravo izašle Libre Libere čitamo:

Američkog satiričara armenskog podrijetla Georgea Ouzouniana koji se proslavio svojim sablažnjivim, sarkastičnim i politički totalno nekorektnim komentarima o 'pravom muškarcu'. Izbor koji donose u Libri kompilacija je tekstova s njegove stranice The Best Page in the Universe i nekoliko poglavlja iz knjige Abeceda muškosti.

Kineski autor Wang Xiaobo, čija je rana smrt vjerojatno pridonijela stvaranju kulta, odradio je sve bolne kineske teme. No Wangove priče su projektili usmjereni u metu stereotipa. Odnos umjetnika-zatvorenika i nadzornice-mučiteljice u radnom kampu za preodgoj u priči '2015', ili pisca-disidenta i policajca skrivenih homoseksualnih sklonosti u ekraniziranoj 'Istočna palača, zapadna palača', prave su razglednice iz Onostranosti, orwellijanskog planeta na kojem se isprepliću ljubav i ropstvo, seks i umjetnost.

Zastupljen je i strip i to preko Joséa Muñoza i Carlosa Sampayoa, autora poznatog serijala stripova o Alacku Sinneru. Riječ je o noir krimiću koji nastaje na tragu klasične priče o ciničnom privatnom istražitelju. No, kako kriminalistički zaplet bijedi iz epizode u epizodu, jača socijalni kontekst života u iseljeničkim četvrtima New Yorka.

Roman je ovaj put obrađen u tragovima (a ne u cijelosti). U Libri čitamo Smaknuće romana ili struju pomućene svijesti odlomke iz romana Darka Vrlca koji se svojom pomućenom strujom svijesti promaknuo u jednog od obećavajućih autora.

Djeca mračne noći blok je posvećen nekim od najboljih književnih radova nastalih u zatvoru. Aljoša Antunac, koji je i sam u svojim prozama zaokupljen ljudima iz polusvijeta koje je odredilo nasilje i neprilagođenost, predstavlja odlomke romana Caryla Chessmana Ćelija 2455 i poeziju Aleksandra Panagulisa i Stephena Waynea Andersona.

I za kraj ostavljen je izbor najljepših priča o stranim tijelima u rektumu s web-stranice Rectal Foreign Bodies. Tijekom godina iz rektalnog su područja izvađeni različiti predmeti - boce, svijeće, voće, povrće, vibratori, shakeri za koktele, polietilenske vodovodne cijevi, kobasice, loptice od spužve, loptice za baseball, šivaće igle, marihuana, unutarnja guma za bicikl ispunjena pijeskom, aluminijska cijev, drške od metle i staklene cijevi… Kako kažu u Libri: "Tko ne pročita, lud i neprilagođen."

Upute za pretplatu na Libru Liberu pročitajte ovdje, ili jednostavno dođite u Booksu i nabavite je tamo (plus doznajte što je još zanimljivo objavljeno u zadnje vrijeme).

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage dizajn bez naslova  15 08.03.2021.

Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade

Koji su sve mogući razlozi koji dovedu do tako očigledne posljedice da književnost žena nije podjednako nagrađivana i vrednovana kao muško stvaralaštvo? Još uvijek aktualan tekst Nađe Bobičić.

Piše: Nađa Bobičić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu