Page arrow

LGBT književnost u Rusiji

Large prava gejem
Srijeda
14.08.2013.
Povodom nedavne javne rasprave o antihomoseksualnim zakonima u Rusiji, Georgij Manaev napisao je tekst o stanju LGBT književnosti u SSSR-u i suvremenoj Rusiji. Tekst možete pročitati ovdje.
U 19. stoljeću rusko društvo toleriralo je istospolne veze. Čak je i ministar obrazovanja Sergej Uvarov bio deklarirani homoseksualac. U 20. stoljeću došlo je do zaokreta i do zakonske zabrane 'sodomije' 1934. godine. U Staljinovoj eri, brojni homoseksualci završili su u logoru. U to vrijeme LGBT književnost postojala je, naravno, samo u ilegali.
Zabrana je ukinuta tek 1993. Tad je osnovana izdavačka kuća Argo-Risk koja objavljuje Vavilon i Risk, prve časopise za gay književnost. U Sankt Petersburgu 2007. održan je prvi Festival lezbijske ljubavne lirike (FLLL), a uslijedio je i almanah lezbijske lirike Le Lju Li. Trenutno traje zatajenje ruske LGBT književnosti, mada mnogi otvoreno homoseksualni pisci (kao što su Dmitrij Kuzmin ili Nikolaj Kononov) redovito pišu i objavljuju.
izvor: Ruski vjesnik
foto: Peter Gray
Možda će vas zanimati
Preporuke
Homepage perestrojka 18.05.2016.

Važno je zvati se Viktor

U antologiji 'Potemkinovo selo' napokon možemo pročitati kratku prozu najjačih pera suvremene ruske književnosti.

Piše: F. B.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu