Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Laura Albert a.k.a. J.T. LeRoy izvukla kraći kraj

Large 308
Srijeda
01.08.2007.

Laura Albert, koja je pod pseudonimom J.T. LeRoy 2000. godine objavila kvaziautobiografsku knjigu o životu muške prostitutke, dužna je platiti gotovo 350.000$ odštete i sudskih troškova, presudio je u ponedjeljak u New Yorku sudac Jed S. Kaplan.

Spisateljicu je uspješno tužila produkcijska kuća Antidote International Films Inc kojoj je optužena prodala prava na autobiografiju za koju se naknadno ispostavilo da je fiktivna.

Albert, koja je punih 10 godina pisala lažno se predstavljajući, na suđenju je priznala da ona stoji iza izmišljene muške prostitutke J.T. LeRoya, navodnog autora autobiografskog romana Sarah o transvestitu koji je za život zarađivao družeći se s američkim kamiondžijama.

Elaborirana varka raskrinkana je u veljači 2006. kad je Albertičin dugogodišnji partner Geoffrey Knoop u razgovoru za New York Times priznao da je njegova polusestra Savannah često u javnosti, s velikim sunčanim naočalama i blond vlasuljom na glavi, glumila J.T. LeRoya. Sama autorica istinu je priznala u kolovozu 2006. u razgovoru za Paris Review.

"On je moj respirator. Uzmete li J.T. LeRoya, uzet ćete i drugi dio mene i ja ću umrijeti.", izjavila je spisateljica, dodajući da joj se ne sviđa što je javnost proziva zbog prevare. Navodno je davala intervjue pod pseudonimom jer vjeruje da je J.T. LeRoy dio nje.

Više o jednoj od najvećih modernih književnih mistifikacija pročitajte u odužem članku u New York Magazineu.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu