Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

Kvizni štab, 4.1.2008.

Large 597
Subota
05.01.2008.

Iako je u 19.30 Booksa bila poluprazna (što sam ja pripisivao činjenici da su neke ekipe još na praznicima, te da je previše zima), do početka kviza u 20 sati okupilo se osam ekipa: Cvjetno zlosilje (4), Doris i njeno vozilo (4), Spiridon Brusina i usta puna sjemena (5), CDLC (4), Zoran Lazić siše jaja (5), Stampedo (5), Minimax (4) i 3N (Neno, Nataša i Natalija). Pozdravljam povratak Spiridona (je li to novogodišnja rezolucija – da se ponovno dolazi na kviz?), koji su najavili da sljedeći put oni sastavljaju kviz. Ovog petka to su trebali učiniti momci iz Doris i njezinog vozila, no to se nije dogodilo (jer nisu bili u Zagrebu), pa su se dogovorili da to učine Ispičuture.

3N - Neno, Nataša i Natalija

I moram priznati da je kviz bio izvrstan, što se tiče kvalitete pitanja. Naravno, neka debilna pitanja se ne mogu izbjeći, poput - "Kako se zovu prva i zadnja epizoda 'Sopranosa'"? Mislim, gdje to uopće piše? Odgovori su dobri (što ćete i sami ustanoviti), ali pitanje – nije. Jedina serija čijih epizoda donekle znam naslove je 'Naše malo misto'. Jer, tamo lijepo piše: Miljenko Smoje oliti Mali Marinko (pa pauza) u epizodi ča se zove (pa pauza) 'Atroke Kalifornija'. I onda na kraju je još najava sljedeće epizode.

Ono što je bilo dvojbeno je sistem bodovanja. Prilikom sastavljanja pitanja na to je vrlo bitno obratiti pažnju. Jer, ako imate pitanje u kojem se traže četiri stavke, je li pošteno dati bod za dva točna, kao i za tri (sva četiri donose dva boda)? Zašto za tri nije bod i pol?

Cvjetno zlosilje

Općenito sam protiv polovičnog bodovanja (jer onda upravo ta pitanja imaju potencijal da budu ključna), ali ako ćemo u nekim slučajevima davati pola boda, onda bi trebali i u drugima! Ili, pazite sljedeći primjer: "Kako se kaže knjiga na njemačkom, francuskom, talijanskom i španjolskom?" Uz napomenu da se točno napisani članovi također boduju. Mi smo napisali na tri jezika točne riječi i članove (znači, 6 od 8), a nismo dobili ni bod. O ovakvim slučajevima bih mogao napisati cijelu tiradu, a sve mi se čini da ću sastaviti neki pravilnik o bodovanje, koji bi onda izglasali na jednom od budućih kvizova?

Od sjajnih pitanja izdvajam 'zadatak riječima iz žute zbirke iz fizike' (koji su pobjednici marljivo cijelog zapisali), kao i spajanje brojeva sličica iz albuma 'Životinjsko carstvo' i pripadajućih životinja, što je Ramljak prokomentirao sa: "Konačno konkretno pitanje!". Nabrajajući ponuđene brojeve (11, 62, 148, 202) Marija je, očito, izjavila i dopunski broj: 247. I svi se grohotom nasmijaše. Također, zbog regionalne ravnopravnosti, nakon silnih 'dalmatinskih' i 'slavonskih' pitanja, bilo je tu i jedno 'istarsko'. Moram spomenuti i pitanje o bugarskom strijelcu koji je izbacio Francuze sa SP-a, na koji su se neke ekipe pobunile kada su najavljeni ponuđeni odgovori (pa u konačnici nisu ni ponuđeni). To u jednu ruku dokazuje demokratičnost, ali i anarhičnost kviza – pravila mora biti! E, pohvale idu i raznovrsnosti pitanja.

Minimax

Voditeljica Marija u jednom je trenutku pitala prisutne znaju li kada stupa na snagu odluka po kojoj se vraća "pravo na čašu vina", tj. odluka o 0,5 promila. Marija, pa to je samo Sanaderovo obećanje. Nije on faraon pa da sve šta kaže ima snagu zakona. I kaže da će se odnositi samo ako nisi u prekršaju, a tko zna što će biti s mladim vozačima. Od smiješnih situacija, izdvajam primjer Davora (koji je nastavio tradiciju bradatih voditelja!) za antimetabolu, što sam zaboravio točno što je. Školski primjer je "Svi za jednoga, jedan za sve", a Davorov "Bolje grlo u kurcu, nego kurac u grlu“. Neki milozvučni ženski glasić prokomentirao je to sa: "Ma nemoj!".

Sastavljači pitanja - Ispičuture

Pobjedu je odnio Zoran Lazić koji siše jaja, kako su se ovoga puta nazvali Los Smegmas Cojones, jer je njihov Zozo ostao kod kuće. Čini mi se da je Ramljak primijetio da on dolazi samo kad mu žena radi u knjižari, a u petak je kvizu navodno pretpostavio igranje pictionaryja u toplini doma svoga. Imali su 22 boda (od mogućih 37), Minimax samo jedan manje, dok se na velika vrata vratio i rundu osvojio Spiridon Brusina s 18 bodova. Ostale ekipe bile su prilično blizu, svaka sljedeća sa po bod manje. Nadam se da će i ubuduće biti ovako napeto. Vrijeme do sljedećeg kviza prekratite i ponovno odigrajte ovaj!

Eva i Mario - petkom rade kako bi se ostali zabavljali

Tonči Raić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu