Page arrow

Kvizni štab, 25.5.2007.

Large 180
Subota
26.05.2007.

Kao što je Iko rekao u gostovanju Minimaxa na 'Briljanteenu', mnogi u našoj momčadi misle da su fantazisti i zasigurno se ne bismo baš lako mogli dogovoriti kome pripada koja pozicija. Mislim, ta tko bi želio braniti, čak i u imaginarno-nogometnoj analogiji? Bez namjere da ulazim u raspravu kome inače pripada koje mjesto, Sašadam nam je ovog puta bio i trener i kapetan i najbolji dribler, te strijelac hat-tricka u klasičnom smislu (znači, sva tri gola zabio je uzastopce, u istom poluvremenu, bez da se itko upisao u listu strijelaca između njegovih pogodaka).

Ne znam jeste li svjesni toga, ali zadnje izdanje kviza odigrano je na Dan mladosti. Iako to nije pravi rođendan druga Tita, nego datum koji su mu greškom upisali u vojsci (Brozov rođendan je 7. svibnja), za vrijeme SFRJ naveliko se slavio, a jugonostalgičari, komunjare i ostali antidržavni elementi ga slave i danas. U svakom slučaju, pitanja je sastavljao Tihomir Ponoš, s čijim se povjesničarskim prvijencem možete upoznati ovdje, a tema je bila 'Tito, revolucija i mir'. Rubrike klasične, s tim da je trivija ustupila tri mjesta sportu.

I sad dolazimo do Saše, koji je kao iz rukava sipao točne odgovore na pitanja - čije je Tito bio dijete, koje po redu i od koliko ukupno, tko je igrao za Jugu (nabrojati barem 9 igrača) u finalu Olimpijade protiv Sovjeta u Finskoj 1952. godine, u kojem gradu se igralo i koliki je bio rezultat, u kojim je timskim sportovima za Titova života Jugoslavija osvojila zlatne medalje itd. Istina, bilo nam je toliko drago što Saša zna sve (dobro, ponešto su znali i ostali) da je to tijekom prvih 10 pitanja bilo totalno ku*čenje od našeg ponašanja. Poslije smo se malo smirili.

Moram se pohvaliti da sam i ja znao kako se zovu Jožini roditelji, i to zahvaljujući pjesmi Rezonanse s kompilacije Pjesme o njemu, njima i nama - u koju su, nota bene, svoje pjesme ugradili Dado Topić ('Prolog'), Oliver Dragojević ('Tito i prva proleterska'), Meri Cetinić ('Poziv na borbu'), Neda Ukraden ('Ide Tito'), Rani Mraz (jedini s dvije pjesme, pogodite koje) i Gazmend Pallaska ('Tito tri here hero').

Tekst ide ovako: "Kraj rijeke Sutle u Kumrovcu - u skromnoj kući u Zagorju lijepom - rodio se sin Marije i Franje - mali Joža naš Tito / A kada su Tita zvali Jože - da bi se igrao kao svako dijete - dal' je znao i'ko da će Joža biti - maršal i vođa, heroj svijeta / A kada u polju izklasa žito - na boso djetinjstvo sjeti li se Tito? Eto što želim, majko, da znam - pričaj mi, majko, o Titu." Krasna pjesma, složit ćete se.

A kad smo kod Sutle, Iko je uspio učarati jedno pitanje, tj. pogoditi da će biti postavljeno prije nego li se to uistinu i dogodilo, na koje nije znao odgovor, kao ni ostatak ekipe. Pitanje je: Tko je autor djela Dječak sa Sutle, romansirane biografije druga Tita? Iko je čak u jednom trenutku rekao da se autor zove Milivoj ili tako nekako, ja sam znao da mu prezime ne završava na 'ić', te da ima jedno slovo s kvačicom u prezimenu, a netko je spominjao i da je možda Slovenac. Ali, tko bi se sjetio Milivoja Matošeca...

Jedno od pitanja bilo je spojiti imena narodnih heroja s njihovim nadimcima (Plamen, Strela, Hrvat,...), potpuno nemoguće za pogoditi. No, pitanje je bitno iz drugog razloga. Naime, Spiridon Brusina i usta puna sjemena dobili su pomagačicu - simpatičnu bakicu za koju smo bili uvjereni da zna sve o NOB-u, Titu i partiji. Peras je izjavio da vjerojatno i poznaje Plamena i Strelu. U konačnici, ispostavilo se da ih je samo uveseljavala pričicama, te da nije znala ništa.

Sad dolazim do problema na koji mi je ukazala šefica Vanja, koja želi da ova kolumna bude gotova što prije, tako da je ljudi mogu čitati dok je sve još uvijek svježe. To nije lako. Naime, nakon kviza ide se van - jer je petak! Kad se probudim u subotu ujutro obično sam u debaklu, slaže se kladionica, gledaju se utakmice, kombiniraju se akcije za subotu navečer. S druge strane, zbog toga što ne pišem odmah, dosta stvari zaboravim. No, to je možda i dobro – i ove tri kartice su, ako mene pitate, sasvim dovoljne. A, kako smo stupili u drugu fazu razvoja interneta, komentari su dobrodošli, podsjećanje na neke anegdote također. I zato nemojte škrtarit, napišite i vi pokoju rečenicu.

Minimax je pobijedio s nekih šest razlike, tako da sljedećeg petka možete očekivati spektakl, kao i uvijek. Pohvalno je što je ovaj put kviz počeo skoro pa na vrijeme, a razlog je taj što su neki išli na koncert Hladnog piva na Šalati. Među njima i ja – i uspjeli smo stići - na bis. Za kraj, moram napomenuti i da je Los Smegmas Collectivo (nakon usvojene žalbe) dobio dva dodatna boda, te s četvrtog mjesta napredovao na drugo. Eto. Sad je red na vama, cijenjeno čitateljstvo, da oplemenite ovu rubriku.

Tonči Raić

Kviz 'Tito, revolucija, mir' odigrajte ovdje

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu