Page arrow

Kvizni štab, 11.5.2007.

Large 148
Nedjelja
13.05.2007.

Iz tog razloga ona ovu svoju dužnosti rado prepušta drugima, kad god to može. Nije da je kritiziram zbog toga – i slastičarima dopizdi sladoled. Ovaj put kviz je sastavljala Istrijanka Marijana – dobrovoljno se javila i dobila je priliku. I što da vam lažem – kviz je bio očajnički težak, o čemu najbolje svjedoči Marijina izjava na kraju kviza: "Rezultati su katastrofalni."

Moja osnovna zamjerka odnosi se na izdrkavački stil postavljanja nekolicine dugih i zakukuljenih pitanja, tipično srednjoškolsko preseratorski. I onda ispada da kad tražite da se ponovno pročita pitanje, jer u kilometarskoj rečenici niste uspjeli prokužiti traži li se i ime lika iz nekog crnogorskog romana ili samo njegovo rodno mjesto, zajebavate voditeljicu, unatoč činjenici da ste vi sve svoje moždane napore uložili ne bi li je pohvatali. Mislim, stvarno! Uz to, u gotovo svim rubrikama bilo je očajno trivijalnih pitanja (Koliko je albuma izdao Franci Blašković? – 41)

Problem je u tome što ne postoje kriteriji za sastavljače kvizova – može li to raditi baš svatko? Pitajte najvećeg, Lazu Golužu, što on misli o tome. Tako da je Silje, moja prijateljica iz Osla koja je ovog vikenda boravila u Zagrebu, te je igrala s nama u ekipi, najavila da bi i ona mogla sastaviti jedan tematski kviz. Pa vi pogađajte koja će to bit tema i kad će doći na red?

Ovaj put moja se ekipa nije zvala Minimax, jer smo imali dva dodatna nestandardna člana, a prema strogim pravilima naše grupe – to više nije Minimax. Stoga smo se mi ovoga puta zvali Žule con Mafijačis, u čast Matka kojeg je Gogo (kojeg ćemo ubuduće zvati Mile – jer ima majicu na film 8 Mile) prozvao Žule. Uz Žulu, ekipu nam je pojačala i Silje (koja je jedina u našoj ekipi znala da je najpoznatija marka traktora John Deer). Većina ekipa znala je odgovor na ovo pitanje, ali mi smo u oračko-sijačkoj tematici hendikepirani, jer nam nijedan član nije iz Slavonije. A i jedina marka za koju sam čuo je IMT, i to zato što se tako zvao treći košarkaški klub po snazi iz Beograda u bivšoj jugo-ligi.

Druga mana kviza je ta što je bilo puno pitanja s ponuđenim odgovorima tj. onih u kojima je trebalo izbaciti uljeza. Tako da je faktor sreće mogao igrati presudnu ulogu. Istina, to se nije dogodilo, jer je razlika između pobjednika Djevojke i 3-4 ružna i drugoplasiranog Los Smegmas Collectiva iznosila čak pet bodova – pobjednici su imali 18 bodova, a LSC 13. Broj bodova ŽcM-a nije nam poznat – znamo samo da smo podijelili zadnje mjesto. Ali nama je isto biti zadnji ili drugi. Osim kad drugo mjesto nosi utješnu nagradu.

Iako sam u velikoj dilemi bih li ovo uopće trebao napisati, čini se da ću morati. Pitanje je glasilo što znači osma brojka u našem JMBG-u? Prvih sedam znamenaka su datum rođenja, a osma označava republiku SFRJ-a u kojoj je pojedinac rođen. I sad, mi smo napisali Socijalistička Republika Hrvatska, i nismo dobili bod za to. Da su nam priznali, dijelili bi predzadnje mjesto. No, nismo se bunili, jer je na ovaj način katarza potpuna. Dotaknuli smo dno. Tko bi gori sada doli je. Tko se zadnji smije, posljednji je.

Krivaca za našu sramotu je više – od sastavljačice pitanja pa sve do prokletog piva. Naime, Saša (tj. Adam – jer mu se cura zove Eva) odlučio je proslaviti svoj rođendan s dva tjedna zakašnjenja – i to popodne prije kviza, tako da su se on i Žule zgazili prije dolaska u Booksu. Sreća pa nisu otvarali tekilu koju sam mu poklonio za rođendan. Ali, nema veze - kao što je rukometna reprezentacija Hrvatske na Europskom prvenstvu, godinu prije nego što je u Portugalu postala svjetski prvak, bila posljednja, tako se i mi nadamo da ćemo se sljedeći put vratiti na stare staze slave.

Moram se dotaknuti i Prijateljica znanja, naših omiljenih suparnica. Jedina girls-only ekipa jednostavno mora privući svačije simpatije. Ne vjerujete? Naravno - morate ih vidjeti kako biste vjerovali. Jedna od njih, Marija, bila je toliko sretna što smo bili zadnji, da je na kraju i meni bilo drago zbog toga - kad sam vidio taj zadovoljni barokni osmijeh koji dopire iz dubine srca. Tko bi mogao odbiti pruženu ruku čestitke?

Elem, da rezimiramo. Djevojka i ružni pobijedili su dvaput uzastopce. Iako su tvrdili da ne žele pobijediti da ne bi morali sastavljati pitanja, želja im neće biti uslišana. Također, neće im, barem zasad, biti udovoljeno ni prijedlogu za novim pravilom – PBS (Pobjednik bira stol). Iskreno se nadam da će bit gužva, te da ćete zbog toga kviz gledati s nogu. Ispričavam se zbog kašnjenja, inače bih ranije poslao kolumnu, ali morao sam zabavljati gošću...

Tonči Raić

Ovaj pretežak kviz nalazi se ovdje, a sljedeći ćemo igrati u subotu 19.5.2007. u isto vrijeme.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu