Page arrow

Kvalifikacije za Man Booker nagradu

Large 313
Srijeda
08.08.2007.

The Man Booker nagrada teška 50.000£ jedna je od najprestižnijih književnih nagrada i činjenica da su s njezinog šireg popisa kandidata ove godine izostala imena kao što su Michael Ondaatje, JM Coetzee, Graham Swift, Doris Lessing ili Thomas Kenneally govori o nekim novim imenima koja će se čitati.

Od 13 knjiga koliko ih je ove godine ušlo u kvalifikacije za nagradu (za razliku od 18 koliko ih je nominirano proteklih godina) čak četiri su prvijenci: The Welsh Girl (Peter Ho Davis), Gifted (Nikita Lalwani), What Was Lost (Catherine O'Flynn) i The Gift of Rain (Tan Twan Eng).

Najmlađi na list je Britanac Edward Docx (33) koji se predstavlja knjigom Self Help smještenom u London i St Petersburg. Dosta knjiga obrađuje povijesne teme, prvenstveno problematiku 2. svjetskog rata. Winnie and Wolf priča o odnosu Winifred Wagner i Adolfa Hitlera, The Reluctant Fundamentalist govori o jednom Pakistancu koji živi u Americi nakon 11.9., The Welsh Girl smještena je u blizinu ratnog logora koji su izgradili Britanci u planinama sjevernog Walesa, dok The Gift of Rain priča priču 16-godišnjeg Philipa iz Penanga koji je prisiljen surađivati s Japancima koji zaposjednu otok na kojem živi.

Jedino očekivano ime na liste je Ian McEwan s knjigom On Chasil Beach. Ian McEwan otvara ovogodišnju Mostru. Prema njegovoj vrlo popularnoj knjizi Atonement Joe Wright je napravio istoimeni fim s Keirom Knightley u glavnoj ulozi.

S obzirom na nešto skraćeni popis svima koji barataju engleskim predlažemo ubrzano čitanje kako bi savladali materiju do 6. rujna kad će biti proglašeni finalisti, odnosno do 16. listopada kad ćemo doznati konačnog pobjednika.

Lista kandidata

Nicola Barker, Darkmans
Edward Docx, Self Help
Tan Twan Eng, The Gift Of Rain
Anne Enright, The Gathering
Mohsin Hamid, The Reluctant Fundamentalist
Peter Ho Davies, The Welsh Girl
Lloyd Jones, Mister Pip
Nikita Lalwani, Gifted
Ian McEwan, On Chesil Beach
Catherine O'Flynn, What Was Lost
Michael Redhill, Consolation
Indra Sinha, Animal's People
AN Wilson, Winnie & Wolf

A na ovom linku možete provjeriti sve dosadašnje pobjednike.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu