Page arrow

Korupcije, ubojstva i smrtonosni virusi

Large 695
Četvrtak
21.02.2008.

Močvarno čitanje u srijedu okupilo je tek šačicu zainteresiranih studentica, prijatelja i rodbine čemu je svakako pridonijela Hrvatima urođena zaluđenost nogometom. Kako je HRT prenosio utakmicu Dudu – Milano, koja je, ako još ne znate završila 0:0, Močvara je bila poluprazna, što ipak nije ni najmanje utjecalo na dobro raspoloženje onih koji su pohodili to važno događanje na kojem se raspravljalo o knjigama koje su obilježile ili će obilježiti godinu.

Oko iskusnog mikrofona Romana Simića Bodrožića okupili su se s lijeva na desno: Ivo Balenović, poznat i kao Alen Bović, Nada Gašić, Marinko Koščec i Krešimir Pintarić od kojih su neki bili spremili za razgovor, dok su drugi došli u potpunosti nepripremljeni.



Čemu čekati, pređimo odmah na incident čiji je akter zagrebački ginekolog Ivo Balenović, autor kultnih Metastaza, prve hrvatske knjige proturene do izdavača preko agencije. Balenović je, tvrdi, počeo pisati najavljivanu knjigu iz doktorskog miljea, knjigu koja će toliko razotkriti sva zla u koja su zagrebački doktori upleteni da bi mu mogla priskrbiti ekspresni otkaz. Još nema straha, poručujemo njegovim pacijenticama, i dalje ordinira, samo na drugoj adresi. I tako, progovori sramežljivo dr. Balenović (čiji Dossier pročitajte ovdje) riječ-dvije o svom novom još neimenovanom romanu, kaže da su likovi iz Metastaza bebe prema monstruozno korumpiranim doktorima u sprezi s policijom, i kad dođe trenutak da nas uvjeri da ta knjiga postoji, da se piše, raste i dovršava, izjavi da nije donio rukopis sa sobom, opravdavši svoj propust nepoznavanjem običaja pisaca. Vidno šokiran prekaljeni pisac Simić kojemu je sve u vezi pisanja i pripadajućih običaja jasno kao Karinsko more, priupita ga je li onda barem sa sobom donio ginekološke instrumente, na što je književnolog (TM) opet odgovorio niječno, tako da vam ne možemo baš puno reći ni o novom Balenovićevom romanu, ni o grozomornim spravčicama.



Malčice više pričljiva, no jednako zagonetna bila je zagrebačka Agatha Christie Nada Gašić čiju knjigu moderator Simić nije čitao, ali joj je svejedno poželio da se pojavi u finalu unosnih domaćih književnih nagrada, što joj od srca želimo i mi (iako nam se knjiga nije baš svidjela, o čemu smo vam pisali ovdje). Gašić nam nije željela odati ništa vezano uz njezin roman koji bi treba biti spreman za tisak u prvom tromjesečju 2009. Radije je pričala o svojoj opčinjenosti kriminalističkim romanima komplicirane strukture. Odbila je Romanovu sugestiju da je njezin prvijenac Mirna ulica, drvored pokušaj društvene kritike objasnivši kako je njezin roman nehotice 'propustio' iskustva i događaje kojima je bila primorana svjedočiti, naglasivši još jednom da ona primarno piše kriminalističke romane.



Nakon što je Gašić pročitala dio romana u kojem se pojavljuju okrutno živopisni Fočekovi, Roman se posvetio Marinku Koščecu, čiji peti roman radnog naslova O ljudima i životinjama, također u fazi nastajanja, zvuči kao prava poslastica. Koščec se malo žalio da mu zapinje pisanje, no tko je upoznat s redovitim ritmom izlaženja njegovih romana zna da nema razloga za uzrujavanje, na roman sigurno nećemo dugo čekati. Radnja romana smještena je u blisku budućnost opustošenu prokletim HRN1 - virusom ptičje gripe, što, tragično, nije najveći ljudski problem. Puka panika Zemljane je pretvorila u nehumana bića koja svoje mačke, zbog straha od zaraze, ubijaju u lokalima posebno osmišljenim za obavljanje te crne rabote koji nose imena poput Učinimo to nježno. Dobre strane budućeg društva su, kako smo saznali iz pročitanog dijela knjige, istrebljenje AIDSA (što su homoseksualci proslavili u Noći dugih štapova, općeći na trgovima) i četiri Oscara Brada Pitta (između ostalih i za odličnu izvedbu u filmu Na obalu Mississippija sjela sam i plakala).

I za kraj, nakon korupcije, ubojstava i smrtonosnog virusa, ostala nam je nužna doza ljubavi i pozitive. Krešimir Pintarić, jedini od prisutnih sa zgotovljenim novim romanom naslovljenim U tvom zagrljaju zaboravljam svako pretrpljeno zlo, otkrio je da ga i dalje inspirira odabranica njegova srca. U novom romanu koji dođe kao nastavak ranijeg Ljubav je sve njihova je veza opterećena kreditima i ostalim boljkama odraslih ljudi, no, ako je zaključiti prema odlomku kojeg je pročitao, nema te rate i tih kamata koji bi mogli poljuljati njihov idiličan odnos, pa ako dragoj niste ništa stigli kupiti za Valentinovo ili vam je naprosto do dobrog ljubića začinjenog ekscentričnim humorom, novi Pintarićev roman pravi je izbor za vas.

Nakon čitanja uslijedila su priznanja autora da nemaju baš puno vremena čitati druge autore, a knjižničar Pintarić, koji bi zbog prirode posla mogao gutati romane, svoje je razloge nečitanja uobličio u tragičnu istinu "da čovjek izliječi svoju ljubav prema knjigama čim se zaposli u knjižnici".

Književna večer na Trnjanskom nasipu završila je na šanku, gdje saznadosmo da i master ceremonije Simić piše novi roman. O čemu, još ne znamo.

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage dizajn bez naslova  15 08.03.2021.

Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade

Koji su sve mogući razlozi koji dovedu do tako očigledne posljedice da književnost žena nije podjednako nagrađivana i vrednovana kao muško stvaralaštvo? Još uvijek aktualan tekst Nađe Bobičić.

Piše: Nađa Bobičić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu