Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Kome smeta vitez Rushdie?

Large 244
Četvrtak
21.06.2007.

"Ovo je jedinstvena prilika da 1.5 milijardi muslimana u svijetu razmisli o ozbiljnosti ove britanske odluke. Zapad optužuje muslimane za ekstremizam i terorizam. Ukoliko bi netko sada odlučio izvršiti samoubilački napad bilo bi to opravdano, sve dok se britanska vlada ne ispriča i ne oduzme Rushdieju titulu viteza," u obraćanju pakistanskom Parlamentu u Islamabadu izjavio je Muhamed Ijaz ul-Haq, ministar za vjerske poslove, na što je službeni London izrazio svoju duboku zabrinutost, ističući da je stav britanske vlade vrlo jasan: "ništa ne može opravdati samoubilačke napade".

Odluka kraljice Elizabete II da Rushdiju dodijeli titulu viteza za njegove zasluge u književnosti izazvala je burne reakcije u muslimanskom svijetu, a glavni tajnik britanskog Muslimanskog vijeća, Muhamed Abdul Bari upozorava da mnogi muslimani titulu viteza Salmanu Rushdieju doživljavaju kao 'posljednju uvredu' britanskog premijera na odlasku, Tonyja Blaira.

Članovi pakistanskog Parlamenta jednoglasnom su odlukom zatražili da se autoru titula odmah povuče, dok su se diljem zemlje na ulicama palile slike Elizabete II i novopečenog, omraženog viteza. Ministar za parlamentarne poslove, Sher Afgan Khan Niazi, koji Rushdieja naziva 'blasfemičnim', izjavio je da titula viteza vrijeđa vjerske osjećaje muslimana širom svijeta i pozvao britansku vladu da hitno povuče naslov koji je u ovih nekoliko dana već izazvao vjersku mržnju.

I Iran optužuje Britaniju za vrijeđanje Islama. Muhamed Ali Hosseini, glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova, izjavio je kako je odluka o odavanju priznanja ovom piscu dirigirani akt agresije protiv islamskog društva i nazvao Rushdieja jednom od najomraženijih figura u islamskome svijetu. Iranci su optužili Britance da zajedno s još nekim zapadnim državama provode politiku koja planski i organizirano ima za cilj vrijeđati sve što je sveto u islamu.

U časopisu Tehran Daily News pitaju se kako bi se Buckingham osjećao da neka zemlja odlikuje Trbosjeka iz Yorkshirea ili Rose West, optuženu za silovanja i okrutna ubojstva 10 djevojaka.

Zbog svega navedenog iz Buckinghamske palače javljaju da Rushdiju titula neće biti uručena prije listopada, no ostaje nejasno hoće li se išta zbog te odgode promijeniti.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu