Page arrow

Književni koktel

Large 581
Četvrtak
27.12.2007.

Od prošlog tjedna na kioscima možete kupiti Sysprintovo reizdanje prvoga dijela Pullmanove trilogije Njegove tamne tvari pod nazivom Polarno svjetlo (druga dva su Tanki bodež i Jantarni dalekozor). Polarno svjetlo objavljeno je prije 12 godina, a trilogija je u svijetu prodana u više od 15 milijuna primjeraka. Pullmana je za trilogiju 2005. godine švedska vlada nagradila nagradom Astrid Lindgren za najbolje djelo za djecu, a knjiga je proglašena najboljom knjigom za decu i mlade u posljednjih 70 godina. Kad se zaletite do kioska po knjigu odmah kupite i novo izdanje Drva znanja jer u njemu možete više doznati o autoru trilogije i njegovim fantastičnim svjetovima, a posebni dodatak je i besplatni DVD koji sadrži isječke iz nadolazećeg filma Zlatni kompas čija će se hrvatska premijera zbiti u siječnju 2008.

Kad u nekom društvu odlučite zablistati svojim sjajnim engleskim nije zgorega znati da su u posljednje izdanje Collinsovog rječnika engleskog jezika dodane neke nove riječi. Facebook više nije samo ime stranice već je i glagol koji znači 'tražiti nečiji profil na Facebooku'. Kao primjer upotrebe novouvrštene riječi, glasnogovornica izdavačke kuće Collins navela je ovu rečenicu: "Mislio sam na temelju intervjua da je potencijalni kandidat idealan za posao, dok nisam pronašao njegov profil na Facebooku (u engleskom jeziku: facebooked him)".

Osim Facebooka, u novo izdanje rječnika uključene su još dvije nove riječi, subprime i green collar. Kao pridjev, subprime se odnosi na 'kredit izdan stranci slabe kreditne sposobnosti s visokom stopom kamata', dok se green collar odnosi na 'određene radnike koji se bave zaštitom okoliša ili su zaposleni u tvrtkama koje imaju posebne odjele zadužene za zaštitu okoliša'. Riječi su trenuzno uvrštene samo u internetsko izdanje rječnika, dok se na tiskano još čeka.

Magazin Banka javlja da će početkom godine Tisak otvoriti desetak novih knjižara u Zagrebu i Splitu koji će se prostirati na 150-200 kvadrata i nuditi izdavačke i nakladničke proizvode te pisaći pribor. U intervjuu Dražen Kocijan, predsjednik Uprave Tiska najavio je i da će Tisak uvesti PC blagajne čime namjeravaju stati na kraj ilegalnom prometu tiskovina koji se procjenjuje na oko 2 mlilijarde kuna godišnje te da uvode i novi asortiman brze prehrane i usluge bankomata, portala i displeja, te se vraćaju na tržišta Slovenije, Srbije i BiH.

Ako su se preko praznika ipak nagomilali kilogramčići i deke predlažemo vam da probate novu, trendy dijetu. Riječ je o vinskoj dijeti o čemu više možete pročitati u knjizi The Wine Diet, autora Rogera Cordera kojom je ove godine odnio Gourmand World Cookbook Award najprestižniju književnu nagradu u svijetu hrane i vina. Knjiga u kojoj je Corder, inače kardiovaskularni stručnjak, iznio rezultate svojih dugogodišnjih istraživanja o povoljnom utjecaju vina na zdravlje proglašena je najboljom u kategoriji Best Wine Book for Professionals – Best Wine and Health Book. Zdrave životne navike koje uključuju i par čašica vina dnevno... Priznajte da ste o tome sanjali.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu