Page arrow

Književni koktel

Large 432
Četvrtak
18.10.2007.

Prošle su dvije godine otkad je najveći živući njemački pisac, Günter Grass, nobelovac i autor Limenog bubnja, objavio u svojoj biografiji da je u 2. svjetskom ratu bio SS-ovac i time šokirao javnost i obožavatelje, iako se u vojsku prijavio sa samo 15 godina. Među rijetke koji su stali u Grassovu obranu bili su kolege autori poput Johna Irvinga i Salmana Rushdieja. Ovog je tjedna Grass napunio 80 godina i čini se da bi se ratna sjekira između njega i javnosti mogla uskoro zakopati do kraja, a tomu je pridonijela i njegova nekadašnja kuharica Margarethe Amelung, čija novoobjavljena knjiga Fünf Grass’sche Jahreszeiten opisuje godine provedene u službi obitelji Grass. Ne treba isticati da je knjiga puna hvale na račun Grassa, pa će možda smekšati javnost i prikazati pisca u starom svjetlu. Zanimljivo je da se Amelung zaposlila kod Grassovih javivši se na oglas u novinama u kojem su tražili osobu koja bi 'ljuštila luk', što je kasnije poslužilo i za naslov prijespomenute Grassove kontroverzne biografije, Dok ljuštim luk.

Milko Valent, autor, kritičar, teoretičar i jedan od kontroverznijih domaćih dramaturga svojom dramskom trilogijom Zero ovih dana osvaja Pariz. Premda se u Hrvatskoj njegova djela ne izvode prečesto na kazališnim daskama, izgleda da se Francuzi ne boje njegove dekadencije. Naime, nakladnik Theatroom noctuabundi objavio je francuski prijevod drame Gola Europa, prvog dijela spomenute trilogije koja bez moraliziranja govori o 'blistavoj propasti zapadne civilizacije'. U pripremi su i prijevodi ostatka trilogije, Ground Zero Aleksandra i Plaidoyer po pički.



Za kraj objavljujemo da je započelo glasovanje za književnu nagradu Kiklop koje se već treću godinu zaredom dodjeljuje autorima, prevoditeljima i urednicima na godišnjem sajmu Sa(n)jam knjige u Istri u prosincu. Glasovanje će trajati do 23. studenog 2007., a brončanog Kiklopa u kategoriji najboljeg proznog djela ove će godine, između ostalih, imati priliku dobiti neka od sljedećih djela: Pričaj mi o njoj Renata Baretića, Frida ili o boli Slavenke Drakulić, Sonnenschein Daše Drndić, Mirna ulica, drvored Nade Gašić i Eskimi Damira Karakaša. Za potpun popis nominiranih u svim kategorijama posjetite službene stranice sajma.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu