Page arrow

Književni koktel

Large 419
Petak
12.10.2007.

Besplatne elektroničke knjige, projekt Društva za promicanje književnosti na novim medijima (d:p:k:m) koji je skromne početke zabilježio 2001. s prvom besplatnom knjigom Tour de force Krešimira Pintarića, ove je godine na svoje stranice postavio čak 14 novih naslova, a pet dosad najposjećenijih naslova pročitalo je više od 100.000 čitatelja. U zlatnu knjigu tako su se upisali Noam Chomsky s naslovom Mediji, propaganda i sistem koji je u prvih mjesec dana zabilježio 3.000 posjetitelja od ukupno 35.400 posjeta, zatim Ratko Bjelčić s djelom Tajna ženskih gaćica, zbornik FAK:YU i drugi.

Roman Simić, također jedan od autora čiju prozu možete pronaći među Besplatnim elektroničkim knjigama, ovih je dana uz dosadašnje francuske, španjolske, slovenske, engleske i ine prijevode doživio i njemačku verziju svoje zbirke kratkih priča U što se zaljubljujemo (In was wir uns verlieben), za koju je 2005. dobio Nagradu Jutarnjeg lista. Zbirku je na njemački prevela Alida Bremer, a djelo izdaje Voland & Quist u zanimljivoj multimedijalnoj varijanti, zajedno s CD-om za preslušavanje djela.

Protekli su tjedan na 'razmjeni pisaca' u Skoplju proveli Slobodan Šnajder, najpoznatiji kao dramatičar i kolumnist Novog lista, te Daša Drndić, nagrađivana autorica brojnih radio-drama, ali i romana poput hvaljenog Sonnenscheina. U Skoplju je u njihovu čast priređena književna večer te održana promocija časopisa 'Sarajevske bilježnice'.

Dobitnik ovogodišnje Kleistove nagrade koju dodjeljuje Fondacija Heinrich von Kleist ide u ruke Wilhelma Genazina, nekadašnjeg novinara kojeg su ironičan pogled na današnji užurbani život te portreti činovnika i uredskog života uvrstili među vodeće njemačke suvremene autore. Prestižna nagrada, među čijim su prijašnjim pobjednicima njemački klasici poput Bertolta Brechta i Roberta Musila, i novčani iznos od 20.000 Eura Genazinu će biti dodijeljeni 25. studenog.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu