Page arrow

Književni koktel

Large 394
Četvrtak
27.09.2007.

Ugledni hrvatski jezikoslovac Tomislav Ladan još je jednom dokazao da nisu svi jezikoslovci dosadni tipovi već da među njima ima strašno cool frudova. Sedamdesetpetogodišnjeg se književnika, prevoditelja i polihistora odnedavna može čuti na radiju u reklami za novootvoreni City Centre One, u kojoj objašnjava etimologiju riječi 'onetastičan'. Iako neki Ladanu zamjeraju ovaj komercijalni izlet i upotrebu engleskog jezika, mi upućujemo čestitke njemu i agenciji EP64 koja se sjetila da u Hrvatskoj postoje likovi koji su mnogo zanimljiviji od glumica iz RTL-ovih sapunica. Word up!


Izašao je novi broj časopisa Plan B kojeg možete kupiti kod svog obližnjeg kolportera. Glavna tema ovog broja - Smrt televizije (kakvu poznajemo) pokušava odgovoriti na pitanje gubi li televizija bitku s internetom. U ovom broju predstavljeni su i najveći hrvatski inovatori, ocjenjuje se novi Zakon o elektroničkim medijima, detaljno se analizira hrvatski turizam, a glavne lakše teme su izbor najvećih SF junakinja i reportaža o Harajuku djevojkama, specifičnoj supkulturi iz Tokija. Fora teme, zanimljivi suradnici, 28 kn. Very kawaii (ili na japanskom jako slatko).

Najnovija vijest iz susjedstva dolazi nam iz opštine Višegrad gdje je formiran Odbor koji si je dao u zadatak urediti učionicu u kojoj je poznati nobelovac Ivo Andrić završio četiri razreda osnovne škole. Buduća Andrićeva spomen-učionica nalazi se u staroj austrougarskoj zgradi u kojoj je danas smješten Poslovni fakultet Univerziteta Sinergija. Inicijatori ovog projekta, slikar Hadži Branko Nikitović i rektor Univerziteta Sinergija Milovan Stanišić, mišljenja su da bi općina Višegrad trebala otkupiti učionicu kako bi ona bila nezavisna muzeološka institucija za kojom Višegrad osjeća veliku potrebu, posebno nakon niza bezuspješnih pokušaja da se kuća Ive Andrića otkupi od sadašnjih vlasnika.


U Japanu skandal izazvan biografijom princeze Masako. Glavne japanske tiskovine odbile su objaviti reklamu za knjigu Princeza Masako - zatvorenica prijestolja krizantema australskog pisca Bena Hillsa. U knjizi koja je na engleskom izašla u listopadu 2006., Hills tvrdi da Masako boluje od vrlo teške depresije te da je njezina kći, princeza Aiko, najvjerojatnije začeta oplodnjom 'in vitro'. Kako ove tvrdnje nisu po volji kraljevskoj palači, knjiga se u Japanu počela prodavati tek prošlog mjeseca, nakon šestomjesečnog natezanja zbog protivljenja vlade, prijetnji smrću autoru i odgode tiskanja. Sad kad je napokon u prodaji, svi se prave da ne postoji. Not so kawaii.

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage dizajn bez naslova  15 08.03.2021.

Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade

Koji su sve mogući razlozi koji dovedu do tako očigledne posljedice da književnost žena nije podjednako nagrađivana i vrednovana kao muško stvaralaštvo? Još uvijek aktualan tekst Nađe Bobičić.

Piše: Nađa Bobičić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu