Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Književni koktel

Large 2215
Srijeda
12.01.2011.

Donald Rumsfeld

Isti dan kad izlazi 'dugo očekivana' knjiga memoara bivšeg ministra obrane Georgea Busha i jednog od najdugovječnijih jastrebova američke konzervativne desnice, Donalda Rumsfelda, bit će objavljen i satirički roman pod naslovom Donald

Rumsfeldova knjiga pod nazivom Known and Unknown, u kojoj će Rumsfeld prikazati situaciju u Bushevoj administraciji neposredno nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. godine bit će objavljena 8. veljače, a istoga dana izlazi i roman koji govori o otmici američkog ministra obrane koji se zove Donald. Inače, naslov knjige Known and Unknown (Poznato i nepoznato) odnosi se na imbecilni Rumsfeldov komentar na summitu NATO pakta 2002. kad se Rumsfeld počeo izmotavati kad su ga pitali odakle mu te čudnovate informacije o 'oružju za masivno uništenje' kojeg posjeduju Iračani. Tako je slavni known and unknown postao nešto kao Rumsfeldov politički 'it’s ok' davne hrvatske misice Fani Čapalije. Evo slavne Rumsfeldove rečenice: "Izvještaji koji govore da se nešto uopće nije dogodilo mene posebno zanimaju, zato što, kako svi znamo, postoje znane stvari koje znamo: stvari za koje znamo da ih znamo. No, isto tako mi znamo i za znane neznane stvari; hoću reći postoje stvari za koje znamo da ih ne znamo. Ali, isto tako postoje i neznane stvari za koje ne znamo- stvari za koje uopće ne znamo da ih ne znamo".

Osim detalja o Bushevoj administraciji knjiga će otkriti i neke druge detalje iz američkog političkog života, a kojeg je ovaj 78-godišnji politički veteran već mnogo desetljeća aktivan protagonist (dovoljno je sjetiti se podatka da je bio ministar obrane u administraciji Geralda Forda sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća).

***

Mit o Federicu Garciji Lorci traje od njegove smrti kasnih 30-ih godina od fašističke čizme. Usprkos činjenici da nisu svi svjetski pisci i mislioci bili njegovi poklonici (sjetimo se da ga je Borges nazvao idiotom nakon jedinog sastanka ove dvojice velikana španjolskog jezika) Lorcu se smatra jednim od velikana španjolske poezije i svako otkriće nekog njegovog nepoznatog teksta, pa čak ako se radilo i o samo nekoliko riječi, velika je vijest na svjetskoj razini. A upravo se jedno takvo otkriće dogodilo prije nekoliko dana u Odjelu za glazbu Knjižnice američkog Kongresa. Riječ je o nepoznatoj verziji pjesme Oficina y denuncia u kojoj Lorca, kao i gotovo uvijek, pili i drvi o njegovoj velikoj povezanosti sa seljacima: "Nudim se da me progutaju španjolski seljaci". Lorcin andaluzijski manirizam jest malo pretjeran i isforsiran u ovom stihu iz pjesme koju je napisao za svoga posjeta SAD-u za vrijeme Velike depresije (zbirka  Poeta en Nueva York), te je pjesnik ipak izbacio ovaj stih, koji je sad ipak pronađen i to gotovo osam desetljeća nakon što je napisan. Zbirka Pjesnik u New Yorku objavljena je 1940. godine, četiri godine nakon što su pjesnika strijeljali Francovi fašisti u okolici Lorcine rodne Granade.

Inače novu verziju pjesme pronašao je profesor španjolske književnosti na Univerzitetu Boston, Christopher Maurer, koji je rekao kako je "nevjerojatno da nitko do sad nije pronašao ovaj tekst iako se nalazio na posve jasno vidljivom mjestu." Također je dodao kako je "zapravo veoma prigodno što se nepoznati Lorca, inače briljantan pijanist, sva ova desetljeća nalazio u dijelu knjižnice među partiturama velikih skladatelja." Inače, 19. kolovoza ove godine bit će obilježena 75. obljetnica Lorcine smrti. 

***

Omiljeni pisac hrvatskih nogometaša i Željke Antunović, Paolo Coelho, ponosno je objavio da su njegove knjige zabranjene u Iranu te je od brazilske vlade tražio da interveniraju. Coelho, čije su knjige normalno dostupne u iranskim knjižarama od 1998. godine, na svomu je blogu objavio poruku svog urednika Arasha Hejazija u Iranu u kojoj ga je obavijestio o odluci vlade. Arash Hejazi prikazan je u videu tijekom antivladinih protesta održanih 2009. pokušavajući spasiti život Nede Agha-Soltan čija je smrt postala simbol nasilja iranskih vlasti i o kojoj je snimljen i potresni film. Coelho kaže kako mu nije poznat razlog zabrane njegovih djela, ali je naveo da je tijekom prosvjeda javno pružao podršku Hejaziju. "Nadam se da će nesporazum tokom ovog tjedna biti riješen. Također se nadam da će brazilska vlada podržati moje knjige zbog vrijednosti koje promiču", napisao je promotor vrijednosti Coelho na svome blogu.

***

I za kraj recimo kako je nakon šest i pol godina uspješnog postojanja na listi najutjecajnijih domaćih kulturnih web stranica, nagrađivani kulturni portal Kupus.net
u novu godinu ušao s novim ruhom. Redizajniran i osvježen, Kupus.net i dalje o kulturi piše kritički i polemički, a kako izgleda možete provjeriti ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu