Page arrow

Književni koktel

Large 1170
Petak
10.10.2008.

Prije godinu dana osnovano Hrvatsko književno društvo 'Osvit' iz Rijeke donijelo je odluku o preimenovanju društva u Hrvatsko književno društvo, bez onog 'Osvit' koje su izbacili jer pretendiraju na poziciju panhrvatskog književnog društva. U priopćenju navode da već broje sedamdesetak članova iz cijele Hrvatske te nabrajaju projekte koji bi Rijeku u narednih godinu dana trebali predstaviti kao jedan od najznačajnijih književno-kulturnih središta Hrvatske, ali i šire. Riječ je o festivalu književnosti Dan prijatelja knjige koji će biti organiziran početkom studenog 2008. i Riječkim književnim večerima tokom ljetnih dana. U planu je i skoro pokretanje časopisa za književnost i kulturu Književno pero. Svaka čast Riječanima, al' zar nisu u izboru imena mogli biti bar malo originalniji da nam se ne miješaju sve te kratice. DHK, HDP, HKD, WTF?


U studenome, točnije od 20. do 23., u Beču će se po prvi puta održati međunarodni sajam knjiga Buch Wien, kojemu će prethoditi tjedan književnih događanja. Od 17. do 23. Bečani i posjetitelji moći će sudjelovati na više od 200 književnih događanja. Na sajmu će sudjelovati više od 250 izdavača, a svoj su dolazak potvrdili i brojni renomirani autori, poput bugarskog pisca s bečkom adresom Ilije Trojanowa, dobitnika Mirovne nagrade njemačkog knjižarstva Pétera Esterházya, poznatog albanskog pisca Ismaila Kadaréa itd. Buch Wien neće proći bez nas. U utorak 18. studenog u bečkoj Središnjoj knjižnici održava se hrvatska večer, na kojoj će izdavač Nenad Popović, dramatičar Slobodan Šnajder i pisac Bora Ćosić raspravljati o hrvatskoj književnoj sceni. Četiri dana kasnije u Beču nastupaju Nedjeljko Fabrio, Ludwig Bauer i Pavao Pavličić. U sklopu sajma oržava se i međunarodne stručna konferencije On Translation, na kojoj će se 21. studenog raspravljati o trendovima, razvoju, te kulturnim i tržišnim zaprekama kod književnog prevođenja. Detaljnije o svemu na Buchwien.at i Lesefestwoche.at.


Osim što nas je nedavno proglasio najvećim alkosima u Europi, ugledni američki poslovni časopis Forbes objavio je i popis najbogatijih književnika na svijetu. Očekivano, na prvom je mjestu Rowlingica kojoj zahvaljujući Harryju Potteru svake sekunde na račun pristiže novih 5 dolara, a prošle ih je godine digla čak 300 milijuna, što je 6 puta više od drugoplasiranog književnika Jamesa Pettersona, autora bestselera o forenzičaru Alexu Crossu. Treći na listi je uvijek prisutni Stephen King, s tričavih 45 milijuna dolara zarade u 2007.  Među deset najbogatijih pisaca na svijetu našli su se i ovi autori krimića i ljubića: Tom Clancy, Danielle Steel, John Grisham, Dean Koontz, Ken Follet, Janet Evanovic i Nicolas Sparks.


A kad smo već kod slavnih krimića, spomenimo i to da majstori mafijaškog filma, oskarovci Martin Scorsese i Robert De Niro planiraju ekranizaciju kultne knjige bivšeg odvjetnika Charlesa Brandta I Heard You Paint Houses, o životu Franka Sheerana zvanog 'Irac', kojem se pripisuje više od 25 mafijaških ubojstava. Knjiga I Heard You Paint Houses nastala je kao rezultat petogodišnjeg intervjuiranja Sheerana, kojeg se smatra odgovornim i za ubojstvo 1975. godine nestalog predsjednika sindikata vozača kamiona Jimmyja Hoffe, koji mu je btw bio prijatelj. "I heared you paint hosues", prva je rečenica koju je Hoffa uputio Ircu kad su se upoznali, a prevedena s mafijaškog znači: "Čujem da si plaćeni ubojica". U mafijaškom slengu bojanje kuća obavlja se krvlju, ne? U svakom slučaju, podjela uloga za novi film je jasna - De Niro glumi mafijozu, Scorsese režira, a na scenariju je angažiran Steve Zaillan, autor Schindlerove liste i Američkog gangstera. Bude li sve išlo po planu, ekranizacija će u kina stići 2011.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu