Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

Književni industrijalci

Large 1200px leonard beaumont printing his etching  fribourg   1928 Leonard Beaumont (Wikimedia)
Utorak
01.12.2015.

Knjižni blok, inicijativa za knjigu koja okuplja izdavače, poslala je Vladi Republike Hrvatske službeni prijedlog o "hitnom donošenju smjernica za kratkoročne, srednjoročne i dugoročne mjere koje su neophodne kako bi se hrvatskom izdavaštvu kao kreativnoj industriji osigurao stabilan razvoj knjižne branše i svih dionika u tzv. lancu knjige, od autora do čitatelja."

Prijedlog je nastao u povodu nedavno objavljene Izjave o namjeri poticanja razvoja kreativnih i kulturnih industrija u Republici Hrvatskoj koju je potpisalo sedam ministara. Knjižni blok poslao je prijedlog konkretnih mjera kako bi se u književnom izdavaštvu mogao postići spomenuti razvoj.

Kao prve aktivnosti između ostalih se predlažu hitno donošenje već dovršene Nacionalne strategije poticanja čitanja, osiguranje dodatnih sredstava za obnovu knjižnog fonda u knjižnicama, osposobljavanje i zapošljavanje mladih na poslovima u nakladništvu, knjižarstvu, knjižničarstvu i vezanim zanimanjima, te poticanje izvoza kroz poticanje prodaje prava na inozemna tržišta.

Knjižni blok smatra da će "provođenje potpornih mjera, ostvarivanje zadatih ciljeva, međusektorska i međuinstitucionalna suradnja potaknuti oporavak izdavaštva i knjižarstva kao nekoć sjajne industrijske grane, a danas kreativne industrije s najlošijim ekonomskim pokazateljima."

***

info: Knjižni blok

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu