Page arrow

Književna konceptuala

Large 463
Nedjelja
04.11.2007.

Da književnost nije hermetična umjetnost i da ju je moguće vrlo lijepo i uspješno kombinirati sa životom i s drugim umjetničkim izričajima već godinama dokazuje djelovanje Siniše Labrovića, sinjskog konceptualca i književnika.

Na trenutnoj izložbi u 19. paviljonu zagrebačkog Velesajma u kojem je izloženo 29 radova otkupljenih za Muzej suvremene umjetnosti pristiglih na natječaj T-HTnagrada@msu.hr nalazi se i Labrovićev video-rad 'Obiteljski Dnevnik, 2007.', koji mu je, osim izložbenog mjesta u MSU, donio i treću nagradu natječaja tešku 30.000 kuna. Rad prikazuje 35 minuta središnje informativne emisije javne televizije koja je za ekran prikovala cijelu umjetnikovu obitelj, čime je Labrović postavio pitanje tradicionalnog poimanja obiteljskog okupljanja. Bio to Sinj ili metropola, pojam slobodnog vremena i obiteljskog druženja svugdje je očigledno isti.

Nećemo vam sad opisivati i ostale radove s izložbe koji se, svi odreda, temelje na novim tehnologijama, videu i eksperimentalnom filmu i koje toplo preporučamo uživati, već ćemo se zadržati na Labroviću čiji smo miks književnosti i konceptuale netom spomenuli.

Prije nešto više od dvije godine u staroj Badelovoj tvornici u Šubićevoj alternativna kultura u Hrvata borila se za svoj životni prostor Operacijom: grad. Labrovićevo sudjelovanje u toj akciji popratili su Reuters, BBC, Ansa, New York Post, Guardian, Times, NBC, ABC i niz drugih novina, televizijskih kuća i web portala širom svijeta kojima je Labrovićev reality-show s ovcama identičan Big Brotheru bila vijest dana. Ovce su snimane 24 sata (što se moglo pratiti na stado.org), davani su im zadaci i organiziran im je kulturno-zabavni program, a gledatelji su svojim glasovanjem odlučivali koja će ovca napustiti kuću te biti udomljena ili zaklana i pojedena.

Zabavno-kulturni program sastojao se od Dana kulture u okviru kojega je 20-ak hrvatskih pisaca i pjesnika čitalo ovcama svoju poeziju i prozu. Tako su ovce slušale Miljenka Jergovića, Roberta Perišića, Ivicu Ðikića, Predraga Lucića, Igora Lasića, Miloša Ðurđevića, Gordana Nuhanovića i druge naše poznate književnike. Uza sav njihov napor Prozerpina, Josip, Staša, Nevinka, Veselka, Tihana i Vjeran nisu pokazali veću zainteresiranost za program već su za vrijeme književne večeri jeli, pili ili jednostavno blejali. To, međutim, naše književnike nije nimalo obeshrabrilo i bili su zadovoljni atmosferom i recepcijom. Dublju poruku iščitajte sami.
 
Još jedan rad Siniše Labrovića koji tematizira književnost i knjigu predstavljen je u veljači 2004. u zagrebačkoj Galeriji VN pod nazivom 'Vladimir Nazor – dijagnoza'. Tamo je Labrović izložio bolnički krevet i na njemu jednu rastvorenu Nazorovu knjigu ispunjenu višebojnim pilulama strateški raspoređenim po riječima loših konotacija – bolest, bol, smrt i sl. U ovom je slučaju Labrović pokazao knjigu kao bolesnika i u isto vrijeme knjigu kao sredstvo ozdravljenja.

U vremenu brzih medija očigledno je da sudbina knjige postaje neizvjesna, a mi se nadamo da će njezin smisao i svrha opstati i to ne samo kao inspiracija konceptualcima. Knjige, u kombinaciji s odlaskom na jednu ovakvu izložbu kakva je trenutno postavljena u 19. velesajamskom paviljonu svakako su naš recept ovog tjedna, uz nezaobilazno pečeno kestenje.

P.S. Bilo bi zanimljivo vidjeti video-instalaciju s članovima tipične hrvatske obitelji koji 35 minuta, svaki u svom kutu stana, čitaju svoju knjigu. Ili to čak ni ne spada u konceptualu?

Naslovna slika: Damien Hirst, Away from the Flock (1994.)

Možda će vas zanimati
Preporuke
Homepage 1794 01.12.2009.

Začitavanje: 'Postdiplomsko obrazovanje'

Mislili ste da se u našem Začitavanju nikad neće naći self-help priručnik? Prevarili ste se! Svi koji se želite brzo obogatiti nastavite čitati!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu