Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Kad Playboy pita

Large 434
Četvrtak
18.10.2007.

Prošle je godine Zagreb film festival, u vrijeme festivala izdao knjigu razgovorâ s internacionalnim redateljima pod naslovom Moj prvi film. U njoj ste mogli čitati o iskustvu prvog filma od likova kao što su Joel i Ethan Coen, Kevin Smith, Stephen Frears, Ken Loach, Mike Leigh, Steve Buscemi, da nabrojimo samo neke. Kako ove godine neće biti sličnog izdanja (drugi svezak, s domaćim autorima izići će iduće godine), čekanje možete prekratiti nedavno izašlom knjigom Playboy interviews: The directors.

Stephen Randall, zamjenik urednika američkog Playboya stao je na mjesto urednika knjige koja okuplja razgovore sa sedamnaest velikih filmskih imena koji su prvotno bili objavljivani na stranicama Playboya od 1963. do 2001. godine. Tako u knjizi možete pročitati razgovore sa Robertom Altmanom, ponovno braćom Coen, Ingmarom Bergmanom, Francisom Fordom Coppolom, Federicom Fellinijem, Stanlyjem Kubrickom, Davidom Mametom, Martinom Scorseseom, Quentinom Tarantinom, Orsonom Wellesom, Clintom Eastwoodom, Johnom Houstonom, Spikeom Leeom, Romanom Polanskim, Oliverom Stoneom i Billiyjem Wilderom.

Clint Eastwood i Oliver Stone intervjuirani su čak dvaput, s desetljećem razmaka, kako bi se bolje obuhvatio razvoj njihovih karijera.

Randall ističe kako je ljubav prema intervjuima naslijedio od Alexa Haleya, čovjeka koji je vodio prvi ikada objavljeni intervju u Playboyu i to s Milesom Davisom. Njegov  je pristup slavnoj osobi poput Davisa uvelike obilježio način Randallova rada danas.

Razgovori su vođeni u standardnoj Playboyjevoj maniri i ne fokusiraju se isključivo na pojedine stvaralačke aspekte umjetnika, već im pružaju priliku da progovori i o nečemu što nije usko vezano uz film čime dobivamo širu sliku o samim umjetnicima.

Koliko će ovakav pristup zadovoljiti istinske filmofile doista je upitno, no kao pomoćna literatura za popunjavanje rupa u općoj kulturi (te kao eventualna bibliografska jedinica za Booksin kviz) izvrsno će obaviti svoju ulogu.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu