Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Julianne Moore uzvraća udarac

Large 431
Srijeda
17.10.2007.

Javnost je rijetko blagonaklona prema celebrityjima koji se odluče na iskorak u drugi žanr, pogotovo kad je riječ o nečem bogohulnom poput glumca koji pokušava biti pisac. Ipak, posljednjih smo godina bili svjedoci da je iskrena priča formula koja pali i kod neočekivanih autora, a čini se da je u Hollywoodu recept za zazivanje muza – majčinstvo.

Nakon Madonne i njenog izleta u spisateljske vode sa slikovnicom The English Roses, prevedenom na 30 jezika i prodavanom u više od stotinu zemalja diljem svijeta, i Julianne Moore, četverostruko nominirana za Oskara, odlučila je podijeliti svoja iskustva iz djetinjstva u knjizi za djecu Freckleface Strawberry.

Moore nije samo uspješna glumica, već i majka dvoje djece, koja su je i inspirirala da napiše svoju prvu knjigu, koja, kako sama glumica kaže, nije ni ozbiljna ni složena, već vrlo jednostavna priča o crvenokosoj djevojčici koja ne voli svoje pjegice jer je zbog njih ostala djeca zovu Freckleface Strawberry (Pjegava Jagoda), što je bio i nadimak same Julianne Moore dok je bila dijete. Glumica je htjela osvijestiti djecu o tome da su njihove posebnosti dio njihova identiteta, a moto ove simpatično ilustrirane slikovnice je 'u redu je biti drukčiji'. Zanimljivo je da je Julianne Moore napisala knjigu za vrijeme snimanja Djece čovječanstva, antiutopijskog filma o budućnosti u kojoj na svijetu više ne postoje djeca.

Iako Moore ne očekuje uspjeh kakav je postigla J. K. Rowling, nada se da je neće doživljavati kao još jednu u nizu zvijezda koje su pokušale napisati knjigu, jer je upravo njena ljubav prema čitanju ono zbog čega je i postala glumica. A s obzirom da joj je oduvijek najvažnija bila dobra priča, ne čudi velik popis imena najdražih pisaca u koje spadaju Laura Ingalls Wilder, Louisa May Alcott, nobelovka Pearl Buck, Edith Wharton, Henry James i Michael Cunningham, autor romana Sati, u čijoj je ekranizaciji Moore glumila zajedno s Meryl Streep i osvojila nominaciju za Oskara.

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage dizajn bez naslova  15 08.03.2021.

Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade

Koji su sve mogući razlozi koji dovedu do tako očigledne posljedice da književnost žena nije podjednako nagrađivana i vrednovana kao muško stvaralaštvo? Još uvijek aktualan tekst Nađe Bobičić.

Piše: Nađa Bobičić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu