Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

'Jež' - slikovnica za male i velike

Large 476
Nedjelja
11.11.2007.

Kako objasniti djetetu da mora ići u vrtić, da će dobiti brata ili sestru, da mu roditelji više neće živjeti zajedno? Kako mu reći da nije vaše pravo djete, da ga je rodila neka druga mama?

Poljska autorica Katrzyna Kotowska svoj je problem riješila knjigom Jež. U knjizi, koju je upravo objavila Naklada MD i koja je namijenja kako najmlađima, tako i odraslima, govori o sebi, o svome sinu i o problemu pred kojim su se našli kad je Petar imao dvije godine i kad su se prvi put sreli. Primarno, knjigu je napisala kako bi svom sinu objasnila da nije njegova prirodna majka. Neplanirano, knjiga je postala bestseler, uvrštena je u poljski kanon Knjiga za djecu i mlade i danas je čitaju mnogi, pa eto i mi na hrvatskom jeziku. Privatna priča postala je univerzalna.

S današnjim odmakom autorica priznaje kako je sretna zbog činjenice što je u knjizi uspjela opisati jednu važnu stvar, tu da je njezino djete rodila jedna druga Mama. "Ako on zna da ja prihvaćam tu činjenicu i prihvaćam tu mamu, njemu se lakše nositi s tim problemom." Također dodaje, "Moj je problem bio jednostavan – ja nisam mogla roditi svoje dijete. Problem mog sina bio je veći – njega je netko odbacio."

Odrasli imaju naviku da djecu ne shvaćaju ozbiljno, dok autorica ističe upravo suprotno: „S djecom se može razgovarati o apsolutno svemu. Ne moramo ništa skrivati, ne moramo im prilagođavati svijet već moramo dobro odabrati riječi s kojim ćemo govoriti o tom svijetu. Neće im škoditi reći da svijet nije lagan. Iskreno, mrzim tepanje i obraćanje djeci nerazumljivim jezikom.“

I dok se vi spremate nabaviti svoj primjerak ove lijepe slikovnice, neki su je već pročitali. Ripper, pjevač grupe Pips, Chips & Videoclips za nju kaže da je "… izvrstan podsjetnik onim roditeljima i onoj djeci koji su svoje uloge dobili lako, pa ih često i shvaćaju – olako."  Sanja Lovrenčić, koja i sama piše za djecu, kaže da se radi o "proživljenoj i mudroj priči o traženju i pronalaženju, o zaprekama i strpljenju, o nesigurnostima i radostima roditeljstva koje ne započinje rođenjem nego ljubavlju."

Da biste čitali Ježa ne morate imati ništa s problemom kojim se slikovnica bavi, dovoljno je da želite graditi emotivne veze s drugima.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu