Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Jergović i Coelho

Large 361
Četvrtak
13.09.2007.

Kako javlja Večernji list, roman poznatog brazilskog pisca Paula Coelha Veronika je odlučila umrijeti dobit će svoju englesku ekranizaciju, nakon što je 2005. godine po istom romanu napravljena japanska. Nedavno smo vam pisali da se i Laurence Fishburne sprema režirati Coelhovog Alkemičara koji je u tiskanom izdanju prodan u 40 milijuna primjeraka u 150 zemalja. U Hrvatskoj je u prijevodu objavljeno desetak njegovih knjiga, a njegovo ime nikako da se skine s top lista najprodavanijih (knjiga, a ne lica). I upravo sad dok ovo čitate njegova Vještica iz Portobella smješka nam se s ni-manje-ni-više nego prvog mjesta jedne takve liste.

Kako nemamo običaj objavljivati recenzije knjiga, već bismo voljeli da to raditi vi, citirat ćemo Miljenka Jergovića koji se u Jutarnjem listu od utorka, 11.rujna 2007., u kolumni Sumnjivo lice ovaj put naslovljenoj 'Nobelova nagrada za košarku' sjetio upravo ovog velikog pisca. Zapravo, na njega ga je podsjetio reporter Hrvatske televizije koji je komentirajući utakmicu Hrvatska-Portugal na Europskom prvenstvu u košarci gledatelje uputio kako portugalski igrač po imenu Coelho nije u rodu s 'poznatim nobelovcem'.

Na to će Jergović: „Paulo Coelho ne samo da nije nobelovac, nego se Nobelova nagrada dodjeljuje za nešto što je poprilično različito, ustvari suprotno, od onoga čime se Paulo Coelho bavi. Razlika između Coelha i književnosti je po prilici onolika i onakva kakva je razlika između kemije i alkemije ili urinokulture i kulture.“ 

Da još malo pojasnimo: „Nema nikakave sumnje u to da se Paulo Coelho bavi pisanjem, ali to nipošto ne znači da on ima neke veze s književnošću, bila ona dobra ili loša. On piše i izdaje priručnike za samopomoć, namijenjene blaženoj i nezahtjevnoj publici kojoj je lako pomoći. Ružnoj curi poručit će da je lijepa, smotanom frajeru da je jako sposoban, a oboma da će im se sve želje ispuniti ako zatvore oči, čvrsto stisnu šake, i nešto silno zažele! Eto, otprilike je to smisao Coelhovog pisanja i kratki sadržaj svake njegove knjige.“

Pa, kako je onda moguće da jedna takav pisac uđe u domove milijuna ljudi te ga se počne proglašavati nobelovcem? E, za to ćete morati iskopati primjerak Jutarnjeg od utorka i pročitati Jergovićev tekst do kraja. Vjerujte, isplati se.

 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu