Četvrtak
27.10.2016.

Izložba muzejske knjige
Extra_large_inter5
A+ A-
Izložba muzejske knjige održat će se u sklopu Interlibera, koji se otvara 8. studenog na Zagrebačkom velesajmu. Organizator je Muzejski dokumentacijski centar (MDC) iz Zagreba.
 
Cilj izložbe je osnažiti vidljivost i uporabnu vrijednost muzejskih izložbenih, istraživačkih, znanstvenih i edukativnih projekata zabilježenih u velikom rasponu publikacija. Na jubilarnoj 35. izložbi, koja se u kontinuitetu održava od 1982. godine, MDC će izložiti 685 novih naslova - kataloge izložbi i muzejskih zbirki, vodiče kroz stalne postave, monografije i časopise, kao i 11 elektroničkih izdanja i 290 plakata nastalih u produkciji muzeja i galerija.
 
Od prve izložbe 1982. godine do danas predstavljeno je ukupno 17.019 novih naslova, a zanimljivo je i spomenuti da izdavačku djelatnost hrvatskih muzeja i galerija nisu zakočile ni ratne godine (1991. - 1995.) tijekom kojih su mnogi muzeji imali stalne postave i građu pohranjenu u depoima.
 
Na ovogodišnjoj izložbi sudjeluje 120 muzeja iz 68 hrvatskih gradova. U nedostatku specijaliziranih muzejskih knjižara, ova izložba je najcjelovitiji oblik predstavljanja širokog spektra muzejskih tema i njihovih realizacija, a ujedno jedinstvena prilika za sve posjetitelje Interlibera da se upoznaju s muzejskim izložbama i događanjima koja su obilježila tekuću godinu u hrvatskom kulturnom životu. 
 
Kao i svake godine, knjižni noviteti u najvećem broju obrađuju likovne teme. Ovom prilikom posebna pozornost je na likovnim monografijama i opsežnijim katalozima renomiranih slikara, kipara i arhitekata – Kipar Johannes Komersteiner i njegov krug (Muzej za umjetnost i obrt), Alberto Giacometti: Portreti sadašnjosti (Umjetnički paviljon u Zagrebu), Munir Vejzović: Zagrljaj erotike i plastike (Moderna galerija, Zagreb), Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse (Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb)...
 
Povijesne teme uvijek su bile važan dio muzejskog nakladništva, a među naslovima izdvajaju se Bili smo samo brojevi: Istrani u koncentracijskim logorima u Drugome svjetskom ratu (Povijesni i pomorski muzej Istre), Veličanstveni Vranyczanyjevi: umjetnički, povijesni i politički okvir života jedne plemićke obitelji (Matica hrvatska, Muzej za umjetnost i obrt), monografski katalog Varaždin pod krunom Habsburgovaca (Gradski muzej Varaždin)...
 
Vrijedi izdvojiti dva izdanja koja se bave nadnaravnim bićima - Čarobna družba: vjerovanja u nadnaravna bića u Podravini (Etnografskog muzej Zagreb) te Vile s Učke: žanr, kontekst, izvedba i nadnaravna bića predaja (Povijesni i pomorski muzej Istre) - i katalog o smrti Put u vječnost (Galerija Klovićevi dvori).
 
Sve muzejske publikacije moći će se razgledati na štandu MDC-a na Interliberu od 8. do 13. studenoga u Paviljonu 6 Zagrebačkog velesajma. Autorica izložbe, kataloga i predgovora katalogu je mr. sc. Snježana Radovanlija Mileusnić, knjižničarska savjetnica iz MDC-a, a autor dizajna izložbe je Boris Ljubičić.

Portal Booksa.hr jedan je od medijskih pokrovitelja ove izložbe.
POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.