Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

Ivani Šojat prva Nagrada Ranko Marinković

Large pencil 918449 960 720
Ponedjeljak
28.10.2019.


Ivana Šojat dobitnica je glavne Nagrade Ranko Marinković za kratku priču Ponori u kojoj, po mišljenju žirija, "ulazeći u tkivo života, još jednom pokazuje svoje savršeno umijeće pripovijedanja, bilo da se radi o nekoj povijesnoj temi ili temi suvremena sadržaja", prenosi tportal.

Zoranu Malkoču pripala je druga nagrada za kratku priču Plesač na krovu, koja je opisana kao "jedna u groznici pisana ratna priča, jedan groteskni kolaž irealnog i realnog s bizarnim prizorima, koje karakterizira fragmentacija i projekcija tanke veze između stvarnosti rata i neke vrsti prkosnog mačizma". Malkoču je ovo treći puta da je dobio Večernjakovu nagradu – 2009. godine dobio je prvu nagradu, a 2012. treću.

Treća nagrada pripala je Luki Paljetku za priču Posebna sposobnost, u kojoj, "poetikom koja pripada Harmsovoj poetici apsurda, razbija kanone priče, lomeći logične veze, nižući banalno-alogične zaključke i oslanjajući se na morbidne motive".

Ove godine na natječaj su pristigle 793 priče, a prosudbeno povjerenstvo činili su akademik Krešimir Nemec kao predsjednik, te članovi, izbornik natječaja Tomislav Sabljak, nakladnik Seid Serdarević, urednica kulture Večernjeg lista Milena Zajović i Denis Derk, Večernjakov novinar i književni kritičar.

Večernji list počeo je objavljivati kratke priče 1964., a natječaj za kratku priču pokrenuo je 1966. godine, kada su dodijeljene i prve nagrade.

Više informacija na linku.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu