Page arrow

Ivana Bodrožić u Gavelli

Large ivana4 Ivana Bodrožić na 'Booksi u parku.'
Srijeda
05.02.2020.

Predstava Hotel Zagorje u režiji Anice Tomić i Jelene Kovačić, nastala prema romanu na Booksi rado čitane (u koautorstvu s Oljom Savičević Ivančević) i u Booksi rado viđene spisateljice Ivane Bodrožić, svoju praizvedbu će, nakon preklanjske odgode, doživjeti na ovogodišnje Valentinovo.

Kako je najavljeno u Gavelli, predstava će biti slojevito autorsko promišljanje odnosa prošlosti i sadašnjosti u cijelosti temeljeno na ženskoj energiji i snazi. Autorice predstave rekle su kako je riječ o kompleksnom komadu u kojemu su pokušale istodobno obuhvatiti vrlo komplicirano i razgranato tkivo romana, objavljenog 2010. godine i nagrađenog Kiklopom, u kojem Bodrožić pripovijeda o svom prognaničkom iskustvu, i sagledati ono vrijeme iz današnje perspektive, u svojevrsnom hommageu ženama kao nositeljicama jednog aspekta bolnog ratnog iskustva koje se u našem društvu uglavnom zanemaruje. 

''Nastojale smo uhvatiti specifičan ton romana, koji je lagano ironijski i duhovit, a konstantno se isprepliće s bolnim i traumatičnim iskustvima. Također nam je bilo bitno u predstavi ispričati i tešku introspektivnu priču malog marginaliziranog pojedinca, što taj lik u romanu i jest, jer tu priču priča djevojčica koja nema pravo djelovati, ne može ništa učiniti'', rekla je Anica Tomić.

''Bilo nam je važno da na scenu dovedemo vrlo snažnu žensku energiju koja u sljedovima sadrži i nježnost i plačnost i snagu i moć, i da pokažemo da tu priču mogu zaista samo ispričati žene'', dodala je Jelena Kovačić.

Ivana Bodrožić poručila je da je predstava za nju novi život romana: ''Za mene je ovo roman ispričan na novi način ali je sukus sadržan. Najviše od svega dirnulo me to što predstava ima isti emocionalni ritam kao i roman, koji je na površni lagan, gotovo dječji, neugrožavajući, ali s druge strane propada u neke strašne momente koji su tim jači jer ste nepripremljeni na njih.''

Protagonistkinju Ivanu u predstavi će igrati Dijana Vidušin, njenu majku Ksenija Pajić, baka je Perica Martinović, a teta Slavica Bojana Gregorić Vejzović. Ivanine prijateljice iz Hotela su Tena Nemet Brankov (Nataša), Antonija Stanišić Šperanda (Marina), Ivana Roščić (Zorica) i Ivana Bolanča (Jelena). U predstavi se pojavljuje i Đorđe Kukuljica, u ulozi televizijskog voditelja.


Izvor: tportal, foto: Booksa


Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu