Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Irvine Welsh kopira Lazića i Kožula

Large 1358
Ponedjeljak
19.01.2009.

Godine 2005. Zoran Lazić i Tonći Kožul ponudili su naivnim i dobronamjernim građanima da za male pare dobiju svoj trenutak slave u knjizi Gori domovina, odnosno da lik bude nazvan njihovim imenom. Ako nas pamćenje služi, tada su za likove koji pričaju u romanu o dvojici američkih tajnih agenata u Hrvatskoj građani trebali izdvojiti 500 kuna, a za likove koji pričaju, ali manje, bilo je potrebno na žiro-račun dvojice autora uplatiti 400 kuna. Za likove koji se spominju punim imenom i prezimenom, ali šute, tada je trebalo uplatiti 300 kuna. I tko bi rekao da će tek nekoliko godina poslije Irvine Welsh, autor Trainspottinga, beskrupulozno pokrasti Lazića i Kožula, vjerojatno misleći da ćemo zaboraviti na hit-naslov Gori domovina-Steve i Samoula u Hrvatskoj.

Welsh, naime, upravo radi na prequelu Trainspottinga, a svi koji žele biti prijatelji Rentona, Sick Boya, Spuda i ostalih mogu to postati ako na aukciji koja će se održati 7. ožujka u Edinburghu ponude dovoljno love. Doduše, Welsh navodno lovu neće strpati sebi u džep, već će je dati u dobrotvorne svrhe, ali mi mu ionako ne vjerujemo. Možemo samo izraziti nadu da za godinu, dvije, kad budemo sjedili u kinu na Trainspottingu 0.1, nećemo svjedočiti sceni s početka filma kad Renton upoznaje gledatelje sa svojim prijateljima. 'My name iz Renton, and these are my friends: Sick Boy, Begbie, Ante Perković and Spud. And this is our story…'.


Irvine Welsh čita iz Trainspottinga u Pragu

P. S. Čuj, Nevene, imaš možda soma funti za posudit? Idem na neku aukciju u Edinburgh uskoro, pa ak budem u prilici, kužiš... Vratim ti, nema beda, to ti nije posudba, to je ulaganje! Ante

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu