Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

International Impac Dublin Award ušao u završnicu

Large 89
Nedjelja
15.04.2007.

Ova nagrada teška je 100.000 eura, a nominacije za nju stižu iz 169 knjižnica, 129 gradova i 49 zemalja. Osim ovog megalomanski širokog izbora i međunarodnog karaktera, nagrada je osobita i po vremenskom periodu koji obuhvaća. Naime, u igru za nagradu ulaze sve knjige objavljene na engleskom između siječnja i prosinca 2005, odnosno knjige objavljene na nekom drugom jeziku između siječnja 2001 i prosinca 2005. Ovime naslovi koji su prošetali kroz šire i uže izbore drugih nagrada dobivaju takozvanu drugu priliku, dok se naslovima koji su napustili svjetla čitateljskih reflektora daje novi značaj.

Ovogodišnji Impacov međunarodni žiri kojeg čine dvije spisateljice Hanan al-Shaykh i Almeda Faria, pjesnik Gerlad Dawe, kritičarka Carmen Callil, a predsjeda mu Eugene Sullivan izabrao je svojih osam favorita od ukupno 138 predloženih naslova. Iako su započele ovu utrku, do finala nisu stigle nobelovka Nadine Gordimer, dobitnica Bookera Margaret Atwood, kao ni laureatkinje Orangea Ali i Zadie Smith. Ispala su i druga velika imena kao što su Kazuo Ishiguro, John Banville, Ian McEwan ili Haruki Murakami.

Vratimo se favoritima – prvo ime, ono južnoafričkoga pisca JM Coetzeea, nije nepoznato na književnom nebu. Ovaj nobelovac i dvostruki dobitnik Bookera u finalu je s romanom Slow Man, priči o šezdesetogodišnjem fotografu koji izgubi nogu u biciklističkoj nesreći.

Roman norveškog pisca Pera Pettersona Out Stealing Horses prati priču šezdesetsedmogodišnjeg Tronda, koji je prisiljen sjetiti se traumatičnog događaja iz djetinjstva. Roman je prošle godine nagrađen književnom nagradom Independent Foreign Fiction.

Od Amerikanaca, na listi su se našla dvojica. Jonathan Safran Foer natječe se sa svojim drugim romanom Extremely Loud and Incredibly Close (nastavkom njegove uspješnice Sve je rasvijetljeno) o putešestvijama devetogodišnjeg dječaka čiji otac pogiba u napadu na tornjeve blizance u New Yorku. Tu je i Cormac McCarthy s romanom No Country for Old Men.

Kako se većinom uvijek u finalu nađe barem jedan irski uradak, e ne bi li se opravdalo puno ime nagrade, ove godine to je A Long Long Way dablinca Sebastiana Barryja. Mjesto radnje je Irska za vrijeme prvog svjetskog rata.

Što se pak britanskih favorita tiče, ni jedan od trojice finalista nije se našao u užem izboru ostalih prestižnih nagrada zadnjih godina. Salman Rushdie je 2005. bio u širem izboru Bookera, a sad je dobio drugu šansu s romanom Shalimar the Clown. Roman Juliana Barnesa Arthur and George mješavina je detaljnog istraživanja i snažne imaginacije u opisivanju kako su životi Arthura Conana Doylea i Georgea Edjalia, stidljivog pravnika povezani serijom zastrašujućih događaja na prekretnici stoljeća. Iznenađenje je outsider Peter Hobbs poznat po svojim kratkim pričama, no u konkurenciji za nagradu Impac našao se zbog svog prvog romana The Short Day Dying, turobnog portreta društva jugozapadne Engleske 1870-ih godina.

Proglašenje pobjednika desit će 14. lipnja 2007. Prošlogodišnji pobjednik bio je Colm Toíbín s knjigom The Master. Prije njega nagradu su odnosili Orhan Pamuk (My Name is Red), Tahar Ben Jelloun (This Blinding Absence of Light) i Michel Houellebecq (Atomised).

Nadamo se da bi se jednoga dana sreća mogla nasmiješiti i nekom hrvatskom piscu koji bi se onda mogao hvaliti kako je svojim spisateljskim radom riješio stambeno pitanje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu