Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Interliber - niski start

Large 465
Ponedjeljak
05.11.2007.

Poljska- zemlja partner

Ovogodišnji Interliber (7.-11.11.2007.) kreće stopama i nastavlja tradiciju ostalih sajmova knjiga u regiji i šire pa će se tako naplaćivati simbolična ulaznica od pet kuna. Sajam je, međutim, za razliku od inozemnih, ostao u domaćim okvirima pa nema većeg interesa među stranim nakladnicima za profiliranje svojih izdanja, osim, naravno, tradicionalno odabrane 'zemlje partnera' koja je ove godine Poljska.

Poljska će se hrvatskoj publici predstaviti na dva okrugla stola, prvi na temu 'Knjige kao ekonomske kategorije' i drugi 'Sudbine književnih časopisa'. Od poljskih gostiju, osim pjesnika Mareka Lawrynowicza, na Sajam stiže Katarzyna Kotowska s knjigom za djecu i odrasle Jež koju je za naše tržište pripremila Naklada MD. Knjiga koja govori o posvajanju djeteta 2000. je u Poljskoj proglašena bestselerom, a naša književnica Sanja Lovrenčić opisala ju je riječima: Nije lako pripitomiti ježa, kao što nije lako otvoriti kućicu divljeg kestena. No ispod bodlji čeka glatka, sjajna, osjetljiva unutrašnjost." Toplo preporučamo.

Uz Katarzynu na Interliber dolazi i Pawel Huelle s romanom Gdje je David Weiser? (Naklada MD) do sad prevedenim na 16 jezika. Roman je neobična detektivska priča u kojoj je ono za čime se traga nedostižno, jednostavno zato jer je od vremena. "Vrijeme djetinjstva", piše autor u bilješci hrvatskom čitatelju, "za svakoga od nas čarobno je vrijeme, vrijeme tajne – a tajni u ovom romanu ime je David Weiser".

Janusz L. Wi¶niewski još je jedan od poljskih gostiju Sajma koji dolazi predstaviti svoju hit knjigu S@moća u Mreži (Adamić), a najavljeno je i premijerno prikazivanje istoimene ekranizacije u kinu Tuškanac na kojem će prisustvovati i redatelj filma, Witold Adamek. Riječ je o ljubavnom romanu na informatički način i jednom od najčitanijih djela suvremene poljske književnosti.

Kontroverze

Od stranih gostiju treba spomenuti Jurija Felštinskog s knjigom Sakaćenje Rusije (Znanje), koju potpisuje zajedno s Aleksandrom Litvinenkom, otrovanim bivšim pripadnikom ruske službe sigurnosti. Knjiga je proglašenom jednim od kontroverznijih djela današnjice pa je kao takva zabranjena u Rusiji. Predstavljena će biti i knjiga Imprimatur (Fraktura) Rite Monaldi i Francesca Sortija, zabranjena u Italiji zbog opskurnog crkvenog sadržaja o 'tajnama papinstva'. Posebna gošća Profila bit će Florence Hartmann, bivša glasnogovornica Haaškog tribunala, čije je djelo Mir i kazna o radu Haaškog suda i Carli del Ponte izazvalo veliko zanimanje javnosti.

Svjetski hitovi u domaćim izdanjima

U Profilovoj kuhinji za Sajam su nam skuhali kulinarske nastavke Kuharski kanconijer 4 Veljka Barbierija i Danas kuham 2 Ane Ugarković, dok ostale književne forme pokrivaju dramatičar, esejist i novinski kolumnist Slobodan Šnajder svojim djelom 505 sa crtom, nagrađivana dramatičarka Tena Štivičić s Odbrojavanjem te kolumnistica Rujana Jeger s Opsjednutom.

Fraktura će promovirati Šundroman Boda Kirchoffa prigodnog settinga - ubojstvo koje se događa na sajmu knjiga, zatim svjetski bestseler i najprodavaniju njemačku knjigu ikad Mjerenje svijeta, prvijenac Daniela Kehlmanna, kao i Knjigu o Blanche i Marie Pera Olova Enquista. Obje knjige miješaju biografske podatke stvarnih znanstvenika s fikcijskim zapletom.

U istoj maniri je i 'otkriće godine', Ljeto u Baden-Badenu Leonida Cipkina o Dostojevskom u izdanju Naklade Ljevak. Od istog izdavača stižu nam i sljedeći aduti: Lov na losose u Jemenu Paula Tordaya (kažu, nova Kvaka 22), zatim Monthy Python: Autobiografija, Pretty vacant - povijest punka Phila Strongmana i biografija Leonarda Cohena.

Igrači adut Vuković i Runjić za ovaj Interliber je Zaposjedanje britanske književnice A.S. Byatt, roman o vezama između 'živih i mrtvih umova', dok je naš Neumjerena zona memoarska proza Jonathana Franzena o mladosti na srednjem Zapadu i odrastanju u New Yorku u izdanju V.B.Z.-a.

Uz brojna predstavljanja klasika Školske knjige poput Stamaćeve Antologije hrvatskog pjesništva, Sjećanja na Tadiju i Sabranih djela Marije Jurić Zagorke te Algoritmove opsežne ponude stranih nakladnika poput izdanja Cambridge University Pressa, Harper Collinsa, Blackwella ili Mcgraw Hilla uz vlastita izdanja biblioteka 'Kalibar' i 'Andrea Zlatar vam predstavlja' s djelima bookerovaca (spremili su Halabuka u voćnjaku guava, prvi roman Kiran Desai) i nobelovaca, na Sajmu će se naći nešto i za ljubitelje SF-a. Ove se godine nakladnik Mentor i udruga SFera zajedno predstavljaju novim književnim časopisom Ubiq te programom 'Udavi autora', a gosti su hrvatski SF pisci Darko Macan, Tatjana Jambrišak, Dalibor Perković, Milena Benini i Zoran Krušvar.

Čini se, za svakog ponešto. Još samo nedostaje kupovina knjiga na metre ili kile, a s obzirom na sajamski popust koji će u nekim slučajevim iznostiti vrtoglavih 70% i to je za očekivati. Zato rezervirajte ovaj tjedan za Interliber od 7. do 11. studenog i priuštite si štogod dobrog štiva. Zima je duga.

Možda će vas zanimati
Urednički komentar
Homepage 1200px a line of syrian refugees crossing the border of hungary and austria on their way to germany. hungary  central europe  6 september 2015 18.11.2018.

Sniženja i poniženja

Zagrebački Interliber djeluje kao da je vrijeme stalo, ali neki detalji upućuju na širi društveni kontekst.

Piše: Luka Ostojić

Preporuke
Homepage spain 1976 07.11.2018.

Interliber: TOP 5

Od 13. do 18.11. održava se zagrebački Interliber. Donosimo preporuke najzanimljivijih naslova stranih autor(ic)a!

Piše: Booksa

Pisma Pukovniku
Homepage liber 16.11.2017.

Liber 2017: Judi, libri i beštimje

Booksina delegacija, pod mudrim vodstvom Ane od Officea, posjetila je 40. Inteliber i prošla mnoge Scile i Haribde.

Piše: F. B.

Urednički komentar
Homepage 25 interliber 12.11.2017.

Interfiks

Zagrebački Interliber obilježila je samoinicijativna odluka Milana Bandića da pomogne nakladnicima.

Piše: Luka Ostojić

U fokusu
Homepage interliber 17.11.2015.

Interliber - nikad bolji?

Dostupni podaci o Interliberu podsjećaju na baratanje informacijama o turističkoj sezoni. No, ništa se bitno ne mijenja, osim što neki manji izdavači vidno nedostaju. 

Piše: Neven Svilar

Književne svilarije
Homepage interliber 15.11.2013.

O istosti i nepromjenjivosti Interlibera

Činjenica da je sajam toliko isti kao i uvijek daje mu posebnu notu nadrealnoga, a knjige se ukazuju tek kao čudesna kulisa te pomaknute stvarnosti.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu