Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

I pisci se znaju obući…

Large 477
Nedjelja
11.11.2007.

Modni časopis Vogue na ovogodišnju je listu 50 najglamuroznijih žena svijeta osim brojnih lica iz showbusinessa uvrstio uz britansku kraljicu i mladu spisateljicu britansko-jamajkanskog porijekla Zadie Smith. Inače, Zadie Smith je, osim po nagrađivanim romanima Bijeli zubi, Sakupljač autograma i O ljepoti, poznata i po tome što zazire od klasifikacija na osnovu izgleda.

U prijašnjim intervjuima, koje je dulje vrijeme izbjegavala nakon što se 2000. godine proslavila romanom Bijeli zubi, Zadie Smith je često izražavala ogorčenost oko 'spektakulariziranja' pisaca. Sama se autorica nakon objave prvog romana našla u središtu medijske pažnje i postala svojevrstan celebrity zahvaljujući kombinaciji mladenaštva, talenta, obrazovanosti (studirala je na Cambridgeu i Harvardu), ali i izgleda. Ipak, Smithova je svjesna, kako i sama kaže, da se žene neminovno procjenjuje i po izgledu pa je svojedobno pristala slikati se za Vogue, koji joj je ove godine uzvratio proglasivši je jednom od najglamuroznijih, titulom koja, kako kažu u časopisu, nema toliko veze s ljepotom i praćenjem modnih trendova, koliko s 'onim nečim', načinom na koji žena nosi odjeću i poručuje svijetu kako se osjeća u onome što nosi.

Vjerujemo da im Zadie ovakvu odluku ipak neće zamjeriti, jer prihvaćanje vlastite ženstvenosti ne znači i iskorak od ozbiljnosti, a vremena kad se pisce zamišljalo kao sredovječne muškarce s bradom ionako su odavno prošla. 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu