Page arrow

Homo narrans u Booksi

Large extra large fekp 2019 natjecaj
Nedjelja
02.06.2019.

Na osamnaestom izdanju Festivala europske kratke priče s temom Homo narrans istražit će se temeljna ljudska potreba za pričanjem. Uživamo li svi jednaka prava i mogućnosti da ispričamo svoju priču? Jesmo li kao pojedinci i društvo spremni čuti priče drugih?

Gosti ovogodišnjeg Festivala su autori koji pišu različite forme, autori fluidnih identiteta, koji obitavaju na razmeđu različitih kultura - László Krasznahorkai (Mađarska), Rosa Liksom (Finska), Elvis Malaj (Albanija/Italija), Melania Mazzuco (Italija), Colum McCann (Irska), Semezdin Mehmedinović (BiH/SAD), Josip Novakovich (Hrvatska/Kanada), Antonio Ortuño (Meksiko), Goran Samardžić (BiH), Adania Shibli (Palestina), Alan Titley (Irska), Melatu Uche Okorie (Nigerija/Irska), Eley Williams (UK) te mnoštvo domaćih autora.

U nastavku pročitajte koje autore možete poslušati na razgovoru u Booksi idući tjedan! 

Sat u radionici priče - Alan Titley (3.6. u 17h)

Valja razmišljati divlje, ali suptilno pri odgovorima na zeznuta pitanja. Što čini dobru kratku priču? Što priča treba imati da bi bila dobra, da bi vas potresla? Kako, uostalom, uopće nastaje kratka priča i postoji li formula za nju? To su samo neka od pitanja koja će s irskim romanopiscem, kratkopričašem, dramatičarom i sveučilišnim profesorom Alanom Titleyem proći mladi pisac Sven Popović.

Događanje je zamišljeno kao vrlo konkretan zajednički rad pa nam se javite na booksa[at]booksa.hr kako bismo vam mogli poslati materijale za pripremu.

Melatu Uche Okorie i Tomica Bajsić (3.6. u 18h)

Homo Narrans, tema 18. izdanja Festivala europske kratke priče propituje sposobnost i potrebu ljudskog bića da priče priča i kroz njih vidi i razumije svijet oko sebe. Ponekad, te se priče ne slažu s našima, onima koje pripovijedamo o vlastitim društvima i vlastitim vrijednostima – što ih čini dragocjenijima, premda ih možda zbog toga čujemo teže. Rođena u Nigeriji, Melatu Uche Okorie autorica je koja je nakon osam i pol godina provedenih u Irskoj kao tražiteljica azila svoje iskustvo pretočila u pripovijetke koje su je svrstale među najsnažnije glasove nove irske književnosti. O važnosti prava da ispričamo svoju i čujemo tuđu priču s Melatu Uche Okorie i Tomicom Bajsićem, nagrađivanim književnikom i predsjednikom hrvatskog pen centra, razgovara Cyrille Cartier.

Sat u radionici priče - Josip Novakovich (4.6. u 17h)

Svaka priča određuje svoje parametre i zbivanja, svoju unutrašnju igru po kojoj možete suditi je li uspješna. Tako kaže Josip Novakovich, majstor forme, pisac i učitelj kreativnog pisanja koji će vam u sat vremena otkriti svoje trikove, prenijeti svoja znanja. Naučiti vas kako da kratka priča bude zanimljiva jer to je, kako kaže, jedino što ona mora ostvariti. Događanje će moderirati Miroslav Mićanović.

Događanje je zamišljeno kao vrlo konkretan zajednički rad na tekstu pa nam se javite na booksa[at]booksa.hr kako bismo vam mogli poslati materijale za pripremu.

Marko Dješka i Irena Jukić Pranjić (5.6. u 18h)

Marko Dješka stripovski je jezik svladao u dječačkoj dobi, crtajući na stotine stranica izmaštanog svijeta. Likove iz tih igara zadržao je u svojim stripovima do današnjih dana, dodajući u svoj opus i mnoge nove, od onih koji su govorili o njegovu veganskom aktivizmu, do onih koji govore o njegovu pasioniranom praćenju televizijskih stand-up komičara koje s lakoćom pretvara u protagoniste vlastita stripa. S Markom će razgovarati Irena Jukić Pranjić.

Helena Janečić i Irena Jukić Pranjić (6.6. u 18h)

Helena Janečić za svoje priče koristi jezik američkog i talijanskog mainstream stripa kako bi govorila o temama koje uglavnom ne pripadaju žanrovskim okvirima stilova iz kojih proizlaze. Superjunački strip parodira kroz svoju junakinju Horny Dyke, koja nadnaravne moći koristi kako bi damama u nevolji pomogla da, recimo, operu prozore, a zatim ih privila u svoje naručje, kako već priliči kada su u pitanju oni koji spašavaju i one koje su spašene, osvjetljavajući mnoge aspekte suvremenog queer diskursa. S Helenom će razgovarati Irena Jukić Pranjić.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu